Софийската апелативна прокуратура готви допълнения към протеста си срещу втората оправдателна присъда, която Апелативният съд в столицата /САС/ произнесе за съдията от Русенския районен сд Николай Стефанов. Това се случва, след като тази седмица са постъпили част от мотивите към присъдата.
Съдия Стефанов беше арестуван на 14 февруари 2015 г. по подозрение за вземане на подкуп от 500 лева, за да даде леко наказание на непълнолетни и още на следващия ден му беше повдигнато обвинение. Обвинителният акт срещу него беше внесен в Софийския градски съд /СГС/ няколко месеца по-късно - на 29 юни, а на 12 май миналата година беше произнесена и първата присъда по казуса - съдията получи 3 години условно, с 5 години изпитателен срок, 3000 лева глоба и забрана да работи в съдебната система също за 3 години. 
Съдът се мотивира, че до вземане на подкуп не се е стигнало, защото агентът на ДАНС Димитър Влахов е прибързал с ареста. Според магистратите Стефанов е поискал и направил опит да получи подкуп, но не и чрез изнудване на адвоката Свилен Стефанов. Прокуратурата протестира присъдата, както защото е частично оправдателна, така и  заради отхвърлянето на искането й за 5 години затвор и 10 000 лева глоба за русенския съдия. 
Делото се озова в САС, който обаче отмени присъдата на СГС. Последва нов протест - до Върховния касационен съд, който пък отмени присъдата на САС, защото не се е произнесъл по обвинението в изнудване и му върна делото за ново разглеждане. Магистратите обаче се произнесоха по същия начин, както и колегите си при първото дело на тази инстанция, на което прокуратурата отново реагира с протест.
Делото обикаля по съдилищата вече две пълни години и навлиза в трета. Веднага след ареста на съдия Стефанов в юридическите среди в Русе се понесе ропот, че му е скроен капан, в който магистратът е попаднал без вина.