Барон Джеймс Майер Ротшилд (1792-1868) е най-малкият от петимата синове на основателя на една от най-богатите за всички времена банкерски династии, евреина от гетото на Франкфурт Майер Амшел Ротшилд. Но именно той от последен става първи след смъртта на първородния син Натан и след единодушното решение на останалите му трима братя да получи фамилния скиптър - червен щит (на немски Rotschield), откъдето произлиза и името на фамилията. Джеймс се установява в Париж и още на 29 години става генерален консул на Австрийската империя във френската столица. Славата му се носи в аристократичните салони като умен, интелигентен, красив, елегантен и много богат млад мъж. И той я защитава подобаващо сред най-изисканите кръгове на Париж. Купува един от най-красивите замъци - Пале Фуше, и се жени за племенницата си Бети, дъщеря на брат му Соломон, който живее във Виена. Бракът с племенницата не е резултат на греховна любов, а изпълнение на бащината воля. Приживе старият Майер Ротшилд създава няколко основни принципа за управлението и опазването на несметните богатства, един от които са женитбите между членове на фамилията, за да не излиза и петаче навън. Но Бети изглежда е била красавица, щом Хайнрих Хайне пише за нея поемата „Ангелът“. Приятели на семейството са също композиторът Джоакино Росини, писателите Оноре дьо Балзак и Жорж Санд, художникът Делакроа и други от парижката бохема.
Те и още много представители на благородническите и аристократичните парижки фамилии са чести гости на барона, който се прочува с богатите трапези, отрупани с невиждани блюда. На едно такова пищно тържество попада ирландската писателка лейди Морган, която след това пише за елегантната простота на поднесената храна: Без сосове с остри подправки, без тъмнокафяви калории, без аромат на кайев и бахар, а най-деликатни вкусове в сребърни съдове“. И няма как да е другояче, след като главен готвач при барон Ротшилд е големият Антонин Карем (1784-1833), служил дотогава на принц-регента Шарл Морис дьо Талейран и на руския цар Александър I. Бащата на високотехнологичната френска кухня и майстор на многоетажните десерти Карем е автор на няколко блюда, посветени на Ротшилд и носещи неговото име - сьомга ала Ротшилд, говеждо ала Ротшилд и „невъзможният десерт“, както го наричат много готвачи след него, суфле Ротшилд.
Смята се, че Карем изобретява това суфле през 20-те години на миналия век, благодарение на новите фурни, загрявани с горещ въздух, а не с въглища. Новата технология осигурява по-равномерна температура и позволява на суфлето да се надигне правилно и да запази формата си. И тъй като суфле Ротшилд било посветено на най-богатия мъж във Франция, то съдържало... чисто злато. Яйчно-млечната основа се смесвала с нарязани сушени и захаросани плодове, предварително накиснати в Danziger Goldwasser - алкохолна напитка със златни 24-каратови люспи в нея. Поднасял го с полуразтопен ванилов сладолед и още плодове. Впрочем Карем посветил супа и на въпросната ирландска писателка, която нарекъл Картофената супа на лейди Морган, което подсказва, че дамата е била чест гост на Ротшилдови.
Суфлето е един от най-трудните десерти, защото при него няма място за грешки. Това е елегантен, изискан десерт, който съчетава ароматна, мека външност с изкусителен кремообразен пълнеж. Карем е първият готвач на знаменитости, който създава стотици рецепти за суфле, от които най-знаменитата е именно суфле Ротшилд.  То излиза извън богатите имения на банкерската фамилия и започва да се предлага в луксозните ресторанти на Париж. Златният алкохол е заменен с черешов ликьор Kirsch или портокалов ликьор Grand Marnier. Десертът се сервира с пресни ягоди и сос забайоне.
Карем е първият от поредица известни готвачи, служили през различни години в различни разклонения на династията Ротшилд. Жан-Кристоф Новели на 20-годишна възраст става готвач на Ели де Ротшилд, след което печели звезда „Мишелин“ в „Гордтън Мил“ в Хампшър, а през 1993 г. се мести в ресторант „Four Seasons“ в Парк Лейн, Лондон. Мишел Руг е готвач на Сесил де Ротшилд от 1962 до 1967 г., след това открива „Ле Гаврош“ и „Waterside Inn“ в Брей в Бъркшир и оттогава буквално колекционира кулинарни отличия. Но както казват гурманите, великолепието изисква и най-добрите готвачи.

Суфле Ротшилд

Необходими продукти:
2/3 ч.ч. смес от сушени плодове
1/4 ч.ч. бренди или коняк
2/3 ч.ч. + 1/4 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. кристална захар
2 с.л. брашно
4 големи яйца + 2 белтъка
1 с.л. безсолно масло
1/4 ч.л. ванилов екстракт
щипка сол
пудра захар
плодове по избор
Начин на приготвяне:
Сушените плодове се нарязват ситно и се накисват в брендито/коняка. В малка тенджера се загрява 2/3 ч.ч. мляко заедно с кристалната захар и се бърка, докато захарта се разтвори. В малка купа се смесва брашното с останалата 1/4 ч.ч. мляко до гладка смес. Сместа се изсипва в горещото мляко и се бърка, докато се сгъсти. Котлонът се намалява и кремът се оставя да къкри 2 минути, като бъркането продължава. Сваля се от огъня и един по един се слагат 4 жълтъка при непрекъснато разбъркване, за да не се пресекат. Когато сместа стане еднородна, отгоре се намазва внимателно с парченце масло, за да не се образува „кожа“, и се оставя да се охлади. Тогава към сместа се добавят накиснатите в алкохол плодове и ванилията и се разбърква.
С миксер се разбиват 6 белтъка с щипка сол и няколко капки лимонов сок до твърди върхове. 1/4 от разбитите белтъци се добавя към жълтъчната смес и се разбърква внимателно. След като сместа се олекоти, се добавят и останалите белтъци и отново се разбърква внимателно с шпатула, за да не излезе въздухът. Получената смес се разпределя в 6 чаши за суфле, предварително намазани с масло и поръсени със захар. Формите се подреждат в тава и се пекат в средата на загрята до 200 градуса фурна с вентилатор около 18 минути или докато суфлето стане златисто. Центърът му трябва да остане кремообразен.
Суфлето се сервира топло, поръсено с пудра захар и гарнирано с плодове по избор, бита сметана или ванилов сладолед.