Столичният общински съвет разреши днес строежа на 77-метрова сграда на бул. "България".

Проектът бе одобрен вчера и от комисията по градоустройство, след като два пъти преди това го отхвърляше. Инвеститорът е дружеството "България билдинг". Дружеството е собственост на Георги Василев – мажоритарен акционер в дружеството "Джи Пи груп". С "Джи Пи груп" е свързван генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев, но той отрича тези твърдения, съобщи Дневник.

Парцелът на "България билдинг" се намира на ъгъла между бул. "България" и ул. "Борово" в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра. В началото на 2017 г. собственикът внася до "Направление архитектура и градоустройство" искане за промяна на устройствения план на парцела, с която той да бъде разделен на три.

С разделянето инвеститорите искат да се възползват от чл. 27, ал. 3 от Закона за устройство на територията. Според него сгради за обществено ползване нямат ограничение на височината, ако попадат в градски центрове от първо до трето ниво. Според "България билдинг" техният парцел е именно такъв. Според общинските комисии обаче това не е доказано. На базата на този член беше одобрен и "Парадайс тауър" на бул. "Черни връх", както и още няколко други високи сгради в централната градска част. За промяната му вече от година настоява главният архитект на София Здравко Здравков.

Според проекта за изменение във всяка от трите части ще могат да бъдат изградени офиси и сгради за обществено обслужване. Само за един от трите бъдещи парцела е посочено конкретно искане - апартаментен хотел с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа, или 76.95 м.

Общинските съветници днес одобриха искането за разделяне на парцела за сградата на три части, както и издаването на разрешение за строеж на 77-метровата сграда в един от тях. По време на обсъждането днес се оказа, че за да бъде построена сградата, се ползват вратички в устройствените закони, които са били известни отдавна на ГЕРБ. "Вратичките в закона съществуват и ние като група отдавна сме установили това", заяви Силвия Христова, председател на комисията по градоустройство, която обяви, че групата на ГЕРБ подготвя предложения за ограничаването им.

"Значи искате да кажете, че одобряваме сграда, по вратички в закона, които не ви харесват, ама все пак я пускаме", отговори й Войслав Тодоров от коалиция "Сердика". "Ами хайде тогава, като сте против, бъдете против", допълни той. Тодоров бе един от тримата гласували "против" заедно с Иво Божков и Марта Георгиева от ДСБ. В изказванията си сините съветници посочиха, че в София се разрешават високи сгради "абсолютно безразборно", "на парче" и в "услуга на лобистки интереси и инвеститори, близки до властта". Двамата обърнаха внимание на това, че проектът ще бъде одобрен на базата на спорни текстове в закона за устройство на територията и закона за устройство и застрояване на Столична община, пише още Дневник.