130 чувала с отпадъци събраха 28-те участници в десетата поредна акция за почистването на островите по Дунава. Тя бе организирана от туристическо дружество „Приста“ в първите за годината „юлски горещници“ и е част от проекта „Дунав - синьото училище на русенското туристическо дружество“, подкрепен от VIVACOM Fund.
Участниците от Русе, София, Стара Загора и Тутракан се заеха с разчистването на островите Алеко и Мишка, като до тях се придвижваха с каяци, осигурени от ТД „Приста“. По-голямата част от боклуците бяха нанесени по бреговете на островите от речните води, но не липсваха и изоставени от недобросъвестни туристи опаковки и остатъци от пикници. 
Втората за тази година екоакция на туристическото дружество ще бъде съчетана с воден поход, като маршрутът е Свищов-Русе. Участниците ще потеглят от местността Паметниците на 8 юли, ще спрат на остров Вардим, за да приберат в чували пластмасови бутилки и боклуци, довлечени от водата. След това ще се придвижат до устието на река Янтра и ще нощуват на палатки край едноименната хижа. На втория ден гребен поход ще отведе групата до остров Люляка, където ще се развърти втората част от чистенето, а после походът приключва до хижа Приста, където е финалът на акцията.