Русенският производител на огнеупорни изделия „Труд“ прекратява продажбите на дребно на територията на предприятието, съобщи дружеството. Всички те са прехвърлени по силата на сключен договор на „Топливо“. По този начин компанията се надява да оптимизира разходите си за дистрибуция на продуктите собствена марка. В предприятието продажби ще бъдат извършвани само за количества на цели палети. За по-малки количества клиентите й трябва да разчитат на търговската мрежа на „Топливо“, която покрива на практика цяла България.
Разширяването на дистрибуторската мрежа е един от приоритетите на „Труд“ за тази година, става ясно от доклада към годишния финансов отчет на дружеството. В последните години предприятието се бори със ситуацията на все по-намаляващ пазар. Пикова за фирмата бе 2008 г. с произведена продукция от 12 413 тона. След кризисните години последва кратко възстановяване през 2011-2013 г., след което обаче започна нов спад и за миналата година продукцията е в размер на 7142 тона. Продажбите на „Труд“ остават на нивото на предишната година - около 5 млн. лева, а нетната печалба е в размер на 97 хил. лева.
От работещи над 200 човека в предприятието през 2014 година, днес броят на служителите в дружеството е намалял с 30% до около 140 човека.
„Труд“ е една от най-старите фирми в Русе, основана през далечната 1893 г. Четири години по-късно започва производството на ново за пазара изделие - огнеупорни тухли. Днес портфолиото на фирмата включва широка гама плътни и лекотегловни огнеупорни изделия и материали, както и облицовъчни плочи.