Ще пиша до министър председателя Бойко Борисов и до омбудсмана Мая Манолова, ще търся справедливост на най-високо ниво! Думите са на Борянка Николова-Мокрева, а намеренията й са повече от категорични, защото иска оневиняване на сина си Павел, който от половин година е вкаран в абсурдна ситуация, от която поне засега изглежда, че няма измъкване.
Всичко започва на 7 януари - един от онези кошмарни дни в началото на годината, когато снегът и фъртуните затварят пътищата и е издадена забрана за движение на леки автомобили извън града.
Но макар че е събота, за Павел Мокрев е работен ден и той тръгнал с колата си към „Джъмбо“, където работи. Около 9.45 часа на Паметника на русофилите го спрял полицейски пост и младият мъж си показал служебния бадж, който предния ден послужил като пропуск за продължаване до хипермаркета. 
Този път обаче полицаят казал „Вие всички сте от „Джъмбо“ и се прибрал в колата си, разказа в редакцията на „Утро“ Борянка Мокрева. 
Тъй като не получил нареждане да се върне, синът й продължил И след минути бил на работното си място. Малко след 10 часа обаче бил потърсен от един от полицаите от патрулката, който му поискал личната карта за проверка и си тръгнал с нея, въпреки че това не е разрешено. Тъй като нямало как да реагира по друг начин заради забраната служителите в „Джъмбо“ да ползват телефоните си в работно време, младежът звъннал набързо на майка си и й обяснил накратко, какво е станало. 
Разтревожената жена първо се обадила на тел. 112, откъдето я препратили към Областната дирекция на МВР. От там любезен служител й дал телефон на човек във Второ районно управление, където, по думите на Борянка Мокрева, се сблъскала с грубо отношение. Обяснено й било, че синът й трябва да дойде в понеделник и да си вземе личната карта. Тонът на служителя обаче се променил, щом разбрал, че тя първо се е обаждала на 112, а след това и в Областната дирекция. Последвало обещание, че картата ще бъде върната веднага. За да е сигурна, че това е станало, малко преди 11 часа жената отново се обадила и получила потвърждение, че синът й си е получил личната карта. 
Около 12.45 часа младежът й звъннал и й казал, че са му донесли личната карта, но с акт за 200 лева за неподчинение на устно полицейско разпореждане, каквото според него не е имало.
За отнетата лична карта били подадени две жалби - и от Павел, и от майка му. Явно имало резултат, защото били викани в полицията да напишат какво се е случило, а по-късно и да се изясни дали не е злоупотребено с документа. 
Отделно Мокрев завел и иск в съда срещу глобата, защото се оказало, че в 10.20 часа, когато друг служител отивал на работа в „Джъмбо“, постът вече бил преместен на кръстовището пред магазина и работещите можели да стигат без никакви проблеми.
Съдът на първа инстанция отхвърлил иска за отмяна на глобата, но борбата продължава.