Дом Канети на „Славянска“ да се развие като научноизследователски център, а къщата, в която се е родил нобеловият лауреат Елиас Канети на „Гурко“ 13, да стане музей. Това са вариантите за бъдещето на две от знаковите места в Русе, свързани с родения в Русе преди 112 години белетрист, есеист и драматург Елиас Канети. Очаква се, че не след дълго вече ще може да се пристъпи към конкретна работа по тези два варианта, казва проф.Пенка Ангелова, основател и председател на международното дружество „Елиас Канети“, която е и представител на единствената наследница на нобелиста - неговата дъщеря Йохана. Въпросът за двата русенски адреса, свързани с бележитата личност, отново излезе на преден план неотдавна. Тогава стана ясно, че фиктивни сделки и прехвърляния са станали повод за повече от странното искане Йохана Канети да изплати 1062 лева данък смет за помещение, за което не е съвсем сигурно дали швейцарката знае, че го притежава. Както „Утро“ тогава писа, в момента, в който дружество „Канети“ е научило за заменките, е завело дело и през май 2016 г. Русенският районен съд обявява договора за замяна за нищожен. В момента се обжалват и въпросните 1062 лева. Дъщерята на нобеловия лауреат многократно е заявявала, че няма никакви претенции към имотите, които й принадлежат. През 2008 г. при среща с нея в Швейцария тя за пореден път каза, че не иска нищо, твърди проф.Ангелова. Днес тя предпочита да гледа в бъдещето и не иска да си припомня множество истории като тази как с младежи доброволци отишли да садят рози край къщата на „Гурко“ 13, а сварили в задния двор... посадени тикви! 
Все пак, адвокат Минков е този, който спечели делата за имотите, водени от други роднини на Йохана Канети, така че сега и двете къщи - и търговските складове на дядото, и родната къща на самия Елиас Канети, са с напълно изяснена собственост. По-точно: 12/20 от къщата на „Славянска“ и 9/20 от къщата на „Гурко“ 13 принадлежат на Йохана Канети. Останалите части са на българската държава. 
Сега предстои да се предприемат реалните стъпки за делба, за да могат да се напълнят и двете емблематични здания със смислена и стойностна дейност, убедена е проф.Ангелова. Реалната подялба според нея трябва да се извърши от областната управа и общината. Още като областен управител сегашният кмет Пламен Стоилов беше предложил на Йохана Канети да направим замяна - като тя предостави на общината своите дялове от родния дом на именития си баща, а за нея да остане изцяло домът на „Славянска“, продължава проф.Ангелова. Така общината може да направи музея, за който отдавна се говори - и който засега напразно търсят чуждестранните туристи, озовали се в Русе.
Йохана е съгласна с този вариант, казва професорката. Плановете за Дом Канети са той да се превърне в научноизследователски център, място за артистични срещи, за фестивали, пърформанси, творчески работилници, философски разговори. Дъщерята на писателя ще реши дали тя да управлява центъра или ще го дари на русенското дружество. 
Сега е моментът за извършване на реалната подялба, казва проф.Пенка Ангелова. От една страна, съгласието на Йохана Канети е налице, от друга страна - ако това се случи сега, ще има време да се предприемат действия за ремонт и оборудване на центъра /а също и на музея/, така че през следващата година, когато председатели на Европейския съюз ще бъдат първо България, а след това Австрия, да се направят много ценни стъпки за развитие на дейностите и партньорствата. Освен това по време на председателството Русе и адресите, свързани с бележития писател, могат да бъдат естествена притегателна точка както за туристи, така и за много събития с интелектуален характер.   
Впрочем, тази година дружество „Елиас Канети“ навършва 25 години от основаването си през вече далечната 1992 г. Раздвижването на нещата по собствеността на имотите на Канети би било чудесен подарък - то би дало възможност най-после да се започне енергична, разнообразна и полезна за Русе дейност.