Европейската футболна централа (УЕФА) ще обмисли сериозно въвеждането на ограничение на заплатите на футболистите. Това каза президентът на организацията Александър Чеферин в интервю за словенското писание Mladina. Подобна мярка според него би могла да изравни все по-голямото неравенство между възможностите на футболните отбори в Европа, което води до струпване на суперзвезди в няколко супербогати тима.

"Най-богатите клубове стават все по-богати, а разликата между тях и останалата част става все по-голяма", каза Чеферин. "В бъдеще ще трябва сериозно да обмислим възможността за ограничаване на бюджетите на клубовете за заплати на играчите", добави той, без да посочва времева рамка.

Според президента на УЕФА въвеждането на горна граница на заплатите би принудило клубовете да бъдат по-рационални, тъй като в момента водещите клубове купуват играчи, от които не се нуждаят "и които в крайна сметка не играят никъде". „Това ще бъде голяма битка и спечелването й според мен ще представлява историческа промяна", добавя Александър Чеферин.

През 2012 г. УЕФА въведе правилото за финансов феърплей, което има за цел да попречи на клубовете да харчат повече, отколкото изкарват. Но три години по-късно смекчи правилата, за да насърчи нови и устойчиви инвестиции в европейския клубен футбол.