Четирима криминалисти от Първо РПУ, които за едно денонощие са успели да заловят грабителя на златния синджир от 15-годишно момче на Централна гара, ще бъдат наградени на професионалния празник на МВР - 5 юли. Тримата ще получат благодарност от началника на управлението гл.инспектор Пламен Първанов, а четвъртият ще бъде награден от директора на ОДМВР старши комисар Теодор Атанасов, тъй като има и други заслуги в борбата с престъпността.
Както „Утро“ писа вчера, грабежът стана в сряда около 17 часа във фоайето преди стъпалата в подлеза, който води към бул.“България“. Две деца на 13 и 15 години били заговорени уж случайно от две по-големи момчета, които се интересували как да стигнат до квартал „Дружба“. Докато децата обяснявали пътя, едното момче скъсало златен синджир с кръстче от врата на 15-годишното дете на стойност 500 лева и след заплаха да не казват на никого, двамата непознати избягали.
Детето се върнало вкъщи и разказало на баща си какво се е случило и той подал сигнал в Първо РПУ в 17.50 часа, след което била организирана среща между четирима криминалисти, бащата и детето. Момченцето дало описание на нападателите, но в него липсвали отличителни белези. Затова полицаите използвали свой метод и на другия ден следобед успели да заловят 18-годишния грабител А.М. и 16-годишния му съучастник минути преди да оставят скъпия накит в заложна къща. И двете момчета са известни на полицията с предишни криминални прояви.