Пламен казваше, че му е мечта да напълни със свои работи голямата зала в Художествената галерия - ето, тази година това е факт. Това каза вчера пред журналисти Камелия Монева, вдовицата на русенския художник Пламен Монев, която подготвя заедно с РХГ юбилейна ретроспективна изложба на знаковия творец. 
Експозиция с 60 работи на отишлия си без време миналата година художник ще бъде открита във вторник в 18 ч в РХГ. На 13 юли Пламен Монев щеше да навърши 60 години. В изложбата ще бъдат представени негови графики, рисунки, живопис, в това число и картини от последната, посмъртна изложба в Дубай, която се състоя миналото лято. Специално за събитието от софийската Национална художествена галерия са изпратили четири графики с общото заглавие „Сцена“ - те са дипломната работа на Монев в Художествената академия през 1984 г. Тогава Светлин Русев ги откупува за НХГ. 
Пламен беше любим ученик на Илия Балкански, брат на Ненко Балкански, в Художествената гимназия в Казанлък, и на Галилей Симеонов в академията, припомни съпругата му. Изложбата във вторик ще открие изкуствоведката Диана Попова, която е открила и първото самостоятелно представяне на Монев в София през 1988 г.