Опитите за нелегално минаване през Дунав мост или Централна гара в Русе са намалели 15 пъти за първото шестмесечие на 2017 година в сравнение със същия период на 2016-а, показва статистиката на Гранична полиция. 
От януари до юни 2016 година на Дунав мост на граничните пунктове в града са установени 31 случая за незаконно преминаване на границата от общо 118 сирийци, иракчани, иранци и афганистанци. За същия период на тази година има разкрити 12 случая със 73 азиатци, като 53 от тях бяха хванати на 21 април при опит да бъдат прекарани през Дунав мост с камион от двама роднини от Тутракан. 
Предполага се, че намаляването на нелегалните пътници се дължи на построената ограда на турската граница, която засега се оказва стабилно препятствие за незаконно влизане в България. Потенциалният риск сега е границата да бъде атакувана от настанени в лагерите чужденци, които не успеят да получат статут на бежанци. Опитът показва, че в такива случаи те тръгват по тайни пътеки за Западна Европа, но обикновено стигат до най-близкия арест до граничния пункт, който са си избрали за похода на Запад.
Последният такъв случай е от четвъртък на Дунав мост. 56-годишен сириец с изтекло немско разрешително за пребиваване е заловен при опит да мине пеш в Румъния. През 2014 година той влязъл в България с документа, чийто срок е изтекъл преди дни, но въпреки това мъжът пак се насочил към Западна Европа. Пристигнал с автобус от София до Русе, после взел такси до Дунав мост и се явил на гишето с разрешителното, но номерът не минал. Сириецът е вкаран в ареста и ще бъде екстрадиран от България.