Управителят на НЗОК Глинка Комитов подаде оставка от поста си. Комитов е депозирал в деловодството на Народното събрание молбата за освобождаването си като управител на НЗОК, предаде парламентарният репортер на БГНЕС и уточнява, че молбата за освобождаване е депозирана снощи в 17.23 ч. в законодателния орган.

Вчера след 17.00 часа д-р Гинка Комитов е депозирал в деловодството на Парламента своята оставка като управител на НЗОК. Това каза в НС председателят на Здравна комисия Даниела Дариткова.

Комитов се е позовал на Закона за здравното осигуряване, който му дава такава възможност, без да посочи мотиви за своето решение.

„Смятам, че мотивите му са изцяло лични. Решението е негово лично и ние ще спазим процедурата по приемането на оставката с решение на Народното събрание, ще стартираме процедура за избор на нов управител, който трябва да приключи в 30-дневен срок от приемането на оставката“, заяви Дариткова.

Глинка Комитов бе избран от Народното събрание за управител на НЗОК на 12 март 2015 г.

Кандидатурата на Комитов тогава беше единствената и беше подкрепена при гласуването от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и АБВ. Срещу кандидатурата гласуваха от БСП и "Атака", а ДПС се въздържа. В крайна сметка Комитов събра 117 гласа "за", 22 "против" и 7 "въздържал се".

Глинка Комитов бе зам.-директор на НЗОК в периода 2002 - 2010 г., а след това до 2013 г. бе управител на Столичната здравноосигурителна каса.