Логистични въпроси, свързани с вариантите за локация на военните формирования от Сухопътните сили на САЩ в Европа и организацията по преминаването им през Дунав мост, бяха обсъдени на вчерашната среща между американски офицери от военния полигон в Ново село и зам.-кмета Димитър Наков. В срещата участваха ръководителят на екип „Граждански дейности“ към полигон Ново село капитан Кортни Пейс, главният сержант на екипа Робърт Рицема, сержантът по граждански дейности Брадли Робинсън и командирът на Рота за гражданско-военно сътрудничество Милен Раданов.
Поводът за визитата им бе предстоящото учение „Dragoon Guardian“, част от голямото учение на страни от НАТО и съюзнически държави „Saber Guardian - 2017“. То е планирано да се проведе от 11 до 20 юли на територията на България, Румъния и Унгария. Както „Утро“ писа, полигонът за обучение на водачи на тежки военни машини край Николово ще стане център за поддръжка на конвои на пакта, които ще участват в учението.
На срещата беше обсъдено и предстоящото изложение на българска и американска военна техника. След като конвоят премине през Дунав мост, ще се установи за няколко часа в Русе, за да могат желаещите граждани да разгледат машините отблизо. Американските офицери от военния полигон в Ново село споделиха, че са впечатлени от Русе и благодариха за съдействието и добрата комуникация. След Русе конвоят ще продължи обиколката си през Велико Търново, Ново село и София.