Ново обгазяване преживя Русе в нощта срещу сряда. Между 23 часа на 27-и и 1.30 часа на 28 юни. Този път сигналите в екоинспекцията са подадени от централната част на града.
Миризмите са познати - на бакелит и изгоряла пластмаса, но при обхода на дежурния екип на РИОСВ в посочените райони специалистите не усетили нищо обезпокояващо.
В началото на работния ден вчера е извършена проверка в „Монтюпе“. Документите не показали отклонение от нормалните производствени дейности, а всички вентилационни отвори и врати на хале 3, заради което основно е санкционирано дружеството, са затворени. Проверени са записите за отварянето и затварянето на вратите, за чието изготвяне „Монтюпе“ има предишно предписание. Проверката завършила с ново предписание - леярният завод ежедневно да изпраща писмена справка за отваряне и затваряне на вратите на хале 3. 
Данните за нивата на замърсителите на въздуха от станциите в кварталите „Възраждане“, „Здравец Изток“ и в Русенския университет пък не са показали превишения на допустимите концентрации на следените химикали, сочи информацията на РИОСВ.
Независимо от това поредният нощен залп ще се добави към темите за разговор с екоминистъра Нено Димов, който по време на парламентарния контрал на 23 юни обеща, че „до две-три седмици“ ще посети Русе, за да се предприемат конкретни мерки срещу замърсяването на въздуха в града.