Математическа гимназия „Баба Тонка“ е русенското средно училище, където има приети в осми клас с най-високия бал. Там кандидатите достигат на милиметри максималния брой от 500 точки, изчисляван по новата система: най-добре представилият се кандидат става осмокласник в МГ с 492.5 точки! Най-желаната специалност там е математически профил с английски език. 
Седем гимназии оформят „почетната дузина“ от 12 средни училища, където приемът е с 400 и повече точки. На второ място се нарежда Английската гимназия, където таванът е бал от 477 точки. МГ има още две позиции в дванайсетицата - третата и петата, това са профилите „Природни науки“ и „Софтуерни и хардуерни науки“ съответно с максимален бал 471 и 452. На четвъртата позиция се нарежда Средното училище за европейски езици с приема по английски - 468 точки. 
Шестото място е за Дойче шуле, където в паралелката с разширено изучаване на немски максималният бал е 437. Седмо е отново Европейското с приема в паралелката по руски език - с 431 точки. Осма се подрежда Професионалната гимназия по икономика и управление, където в профил „Икономика и мениджмънт“ влизат с максимален бал 423 точки. Останалите четири позиции с престижен максимален бал над летвата „400“ са за Дойче шуле с интензивно учене на руски - 406.5, СУ „Васил Левски“, математически профил - 404.5, Професионалната гимназия по електротехника и електроника - профил „Приложно програмиране“ - 404, и ПГИУ за „Бизнес администрация“ с бал 400. 
Има няколко училища, където при приемането на новите осмокласници в някои специалности балът се срива до минималния възможен - 30 точки. Сред тях е и някогашната гордост на русенското средно образование - гимназия „Христо Ботев“.