В тази статия продължаваме да Ви даваме идеи за някои лесни, бързи и евтини летни ремонти, с които да освежите и обновите Вашия апартамент в Русе.

6. Нека подът е цветен – дали е бетонов, циментов, паркет, дюшеме, ламинат или с покритие от плочки, благодарение на цветните подови бои, специално пригодени да издържат на удари и почистващите препарати, подът Ви може да бъде освежен с богата цветова гама. Изберете нещо по-дръзко:

- виолетовите, яркосините и оранжевите са много модерни и подхождат на по-изчистен интериор

- нюансите на камъка, теракота или базалта са идеални за интериор, тип „Рустик”

За да боядисате пода, подготовката на основата е задължителна. Тя включва почистване с обезмасляващ препарат /ацетон/ за дървените настилки, препарат за премахване на повърхностния филм – при третираните с восъчни продукти паркети и шлайфане на лакираните. Бетоновите и циментовите покрития се измиват с детергенти /специални шампоани/. Подовете с плочки се шлайфат, за да се изтърка емайлът, а теракотените се обезмасляват.

7. Изтъкнете радиаторите – един цветен радиатор привлича погледа и стои малко театрално в декора. Няма проблем да го боядисате, за да подсилите декоративния му ефект, но трябва да проявите търпение и професионализъм. Новите акрилни бои издържат нагряване до 120 градуса, без да пожълтяват и да се отлюспват, така че смело рискувайте. Обикновено боите са с бял цвят, но лесно могат да бъдат оцветени. Започва се с изчеткване на радиатора или изтъркване с шкурка на старата боя. Новата боя се полага върху чисти, сухи и студени повърхности.

8. Преобразете мебелите от дървесна плоскост – ламинати, МДФ или ПДЧ са гладки повърхности, които трудно задържат боя. Това беше така до появата на подложните грундове за прилепване. Сега боядисването на всяка дървесна плоскост е детска игра. Сега Ви остава само да изберете цвят от безбройните нюанси предлагани на пазара, който да отговаря на Вашето усещане за хармония и стил.

9. Подмладете камъка – ако стълбището, работният плот или каменният под са загубили блясъка си има решение. Вече се предлагат специални течни препарати, с които да съживите и каменните изделия в дома си. Те могат да бъдат също и с обезмасляващо действие и да елиминират плесените. Има възможност и да се съчетаят с протектори против петна. С помощта на препаратите всякак каменна повърхност в дома Ви ще възвърне красотата си.

10. Направете стените специални – за да направите нещо различно в интериора си, можете да боядисате една от стените със специална фосфоресцираща боя. Тези бои са обогатени с пигменти, които нощем ги правят светещи. Те са акрилни и са на водна основа. Подходящи са за всякакви повърхности – камък, дърво, стени, керамика, пластмаса... Някои от по-известните марки са Pentart и Luxnox. С помощта на шаблони дори можете да създадете свое собствено звездно небе или морско дъно напримeр.

Експериментирайте и се доверете на собственото си усещане за красота, за да направите дома си неповторим и уютен.