Рекорден брой румънци са гостували у нас през месец май - близо 262 хиляди, съобщи националната статистика. Обикновено през този месец в България пристигат 160--180 хил. жители на северната ни съседка. Тази година обаче в края на май за тях започна 6-дневна почивка, която голяма част от румънците използваха, за да отдъхнат по нашето Черноморие. Това е и обяснението за километричните опашки от чакащи коли, образували се в началото на юни, когато пък туристите тръгнаха да се връщат. И пропускливостта на граничните пунктове трудно би могла да не издиша, тъй като един съществен процент от пътуващите преминава през мостовете над Дунав, а това са 8500 човека на ден.
Съдейки по данните на статистиката за миналата година, още повече туристи от Румъния трябва да очакваме през юни-юли, но пък броят им няма да бъде съсредоточен в един-два дни, а ще е разхвърлят през целите отпускарски месеци.
Тенденцията на увеличаване на посещенията на чужденци в нашата страна остава в сила и през месец май, а в същото време броят на пътуванията на български граждани в чужбина достига нов рекорден пик. Пътуванията на българи в чужбина през май са нараснали с 15,7% на годишна база до 653,3 хиляди (спрямо май 2016-а), надвишавайки, при това съществено, предишните пикове, достигнати през лятото на 2008-а и през лятото на миналата година, когато за пръв път достигнаха 600 хиляди.