По още една паралелка за първолаци в трите русенски училища, където приемът бе превърнат в инфарктно приключение, са отпуснати допълнително със заповед на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщи в отговор на въпрос на „Утро“ началникът на общинския образователен отдел Сашо Щерев. Така основните училища „Иван Вазов“ и „Отец Паисий“ и Средното училище за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“ получават възможност да приемат още по 22 деца. Това със сигурност дава шанс на ощетените с нечестни трикове деца, които реално живеят близо до въпросните учебни заведения, да тръгнат в първи клас на метри от домовете си, а не да се налага да ги водят там, където са останали места. Както „Утро“ писа, тази година приемът на първокласници се превърна в изпитание за нервите на майки и бащи, баби и дядовци на момиченца и момченца, които живеят най-вече до трите училища. А точно тези школа се оказаха най-желаните в Русе. В „Иван Вазов“ една цяла паралелка от трите обявени е запълнена само с деца, чийто адрес е в Басарбово. Това предизвика основателни подозрения, че предвидливи родители чевръсто са си направили регистрация в селото, за което точно това русенско училище е средищно. Други пък „се местели“ от квартал в квартал в Русе и дори се сдобивали с бележки, че работното им място е близо до исканото училище. Така се стигна до парадокс - деца, които живеят на 30 метра от школската врата, да останат пета, десета и прочие резерва. Възмутени татковци на незаписани дечица опитаха да потърсят решение и справедливост в общинския съвет, но там решението се изчерпа с общи приказки.
След нареждане от министерството от трите училища са се обаждали на хората в списъците с резервите, за да ги поканят за записване. И трите допълнителни паралелки са запълнени буквално за часове. Не липсвали и парадокси. В едно от училищата родители, които преди това водели яростна офанзива детето им да бъде записано именно в това училище - на всяка цена! - изведнъж започнали да проявяват претенции за езика, който ще учи рожбата. Други пък се колебаели какво да правят - вече били записали детето в друго, доста по-далечно, училище. 
Така или иначе, скъсаните нерви и на родители, и на учители и директори, няма да бъдат възстановени. Но поне отсега нататък семействата с първолаци може да се поздравят с хепиенд и да насочат мислите си към раниците и моливниците на бъдещите ученици.