Разработване и реализиране на цялостна комуникационна стратегия за промотиране на българските храни и напитки съвместно с браншовите организации. Това реши Комисията по земеделието и храните на съвместно заседание с представители на бранша, предаде БГНЕС.

„Трябва да убедим, българският потребител защо да избира българските храни. Това няма да стане със законодателни инициативи, ако не сме изключително отговорни като производители и ако нямаме подкрепата на изпълнителната и законодателната власт“, заяви Ивана Радомирова от Съюз на пивоварите в България.

„Бихме желали да имаме политическата подкрепа на всички политически сили, защото е изключително важно да има идеята в подкрепа на българските производители като национална кауза. Това не може да стане, ако всички не работим заедно. Трябва да се направи дългосрочна програма в подкрепа на българските храни. Да де създаде работна група към МЗХГ и с участие на НПО-ота и браншови организации и съюзи“, подчерта Радомирова.

Не на последно място, според нея трябва да се направи много мащабно национално изследване, за да се види какви са нагласите на българския потребител, какви са бариерите и да се види какво трябва да се преодолее.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Симеон Присадашки изрази подкрепа за създаването на работната група, която да направи задълбочен анализ какво е нужно да се направи за промотиране на хранителните продукти. Да се спре това мнение, че едва ли не българските млекопреработватели работят срещу народа, посочи той.

Светла Бъчварова, БСП посочи, че всеки един производител не може да се справи сам със стратегии поотделно. МЗХГ може да поеме щафетата и да работи в тази област, смята тя.

От своя страна председателят на ресорната комисия Десислава Танева посочи, че ще настоява тази стратегия да бъде реализирана. „Това е необходимо и го дължим на българския потребител и на националната си хранителна сигурност. Трябва да се направи такава стратегия. Храните нямат политически цвят и трябва да направим така, че потребителят да е значително по-добре информиран за това какво избира в магазините. Няма никакъв закон, който да накара потребителят да избере нещо българско или чуждо. Той прави избора според размера на доходите си и от това, което знае за продуктите“, посочи още Танева.