Туроператорът носи цялата отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет и може да променя цената му до 20 дни преди началото на пътуването ако това е наложително, съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Други съществени елементи могат да се изменят до 10 дни преди заминаването. За промените трябва да съществуват обективни причини като увеличаване на такси и промяна във валутни курсове.
Законът е категоричен, че след като туроператорът осъществява съответното платено пътуване, той не може да избяга от отговорност при проблеми като изгубен багаж, отложен полет, в резултат на което се размества цялата почивка, въпреки че проблемът е например при авиокомпанията. 
Цената не може да бъде увеличена поради ненабиране на минимален брой туристи. Това обстоятелство би могло единствено да доведе до отмяна на пътуването, но в този случай потребителят няма да дължи неустойка. За подобни промени туроператорът трябва да уведоми клиентите си до десет дни преди старта на пътуването, тъй като това е срокът, в който могат да бъдат променяни съществени параметри на пакета, различни от цената.
В България всички туроператори са задължени да сключват застраховка „професионална отговорност“. Това е способът, по който потребителите могат да бъдат обезщетени за това, че са претърпели вреди от предплатено пътуване, което не се е осъществило. Всеки потребител предявява пред застрахователя своята претенция и съответно трябва да получи обезщетението.
Ранните резервации дават две много съществени предимства на потребителите. Първо, имате предостатъчно време, в което ако размислите, бихте могли да промените намеренията си или да намерите нещо по-добро в този период, но същевременно Вие вече сте си гарантирали почивката. Второто предимство е много по-добрата цена, отколкото бихте платили за същата почивка, ако я вземете в последния момент. Въпреки това едва 16% от българите правят ранни резервации.