Това е най-хубавото ни лекарство за днес - разсейва мрачните ни мисли и ни дава надежда. Така лекуващият се от рак на простатата в Комплексния онкологичен център Николай Генов обобщи оценката на болните за провелия се вчера пред здравното заведение едночасов концерт. Музиканти от русенската опера поднесоха класически произведения от Шуберт, Шуман, Менделсон и Брух по инициатива на сдружение „Сирио“, посветена на отминалия Международен ден на победилите рака - 6 юни. 
Идеята ни бе да направим един жест към пациентите с онкологични заболявания, като им дадем надежда и позитивизъм и ги разведрим в тяхната тежка битка с чумата на 21 век - рака. Годишно над 100 млн. души в света се регистрират с карценоми, а за последните 15 години в България ръстът на пациентите е около 60%, каза председателят на „Сирио“ Искрен Гецов. 
Управителят на онкоцентъра д-р Камен Кожухаров допълни, че пациентите в лечебното заведение са с потиснато самочувствие заради самата диагноза, и благодари на „Сирио“ и на музикантите от операта, че са помогнали за разведряване на ежедневието на онкоболните. 
Смятам, че с този концерт и други подобни прояви на солидарност хората с онкологични заболявания ще усетят, че не са сами и имат подкрепа по своя труден път на лечение, посочи д-р Кожухаров.