Условна присъда получи Ценко Костадинов за смъртта на 81-годишния Димитър Димитров, когото блъснал с колата си на 12 септември 2015 г. и по-късно старецът починал. 
Шофьорът не е бил пиян и не е карал с превишена скорост, но въпреки това е подведен под отговорност, защото по закон е длъжен да пази пешеходците, да намалява скоростта, щом види някаква опасност за движението или направо да спира. Според държавното обвинение той е избягал от мястото на ПТП-то, без да окаже помощ на възрастния човек, което засилва отговорността му.
Трагедията се разиграла в първия работен ден на Ценко Костадинов, който започвал нова работа. Въпреки че е пенсионер, той не спирал да се труди, похвали го адвокатът му, докато изреждаше защо клиентът му трябва да бъде леко наказан. 
Катастрофата станала на ул. „Плиска“ на място, където пешеходците по принцип нямат право да пресичат, което след тълкувателно решение на ВКС от миналата година се смята за съпричиняване, т.е. пострадалият носи част от вината за случилото се. 
Въпреки това прокурорът настоя за ефективна присъда, защото, според обвинителния акт, Костадинов не само е избягал, но и се е опитал да прикрие следите от престъплението, като слязъл от колата и прибрал от платното частите от нея, които се счупили при сблъсъка със загиналия възрастен мъж. 
Адвокатът на съпругата на загиналия също настояваше за затвор за Ценко Костадинов, който според него не заслужава снизходителност, защото не става дума за грешка на младеж, а за премислени действия в прикриването на престъплението, извършени от зрял човек с богат житейски опит. Според юриста загиналият не бил допринесъл с нищо за трагедията, защото най-близката пешеходна пътека е на около 70 м от мястото на сблъсъка, което за възрастен, трудно подвижен човек е прекалено голямо разстояние. 
Не така мислеше обаче адвокатът на Костадинов, според когото разстоянието изобщо не е голямо, а просто пострадалият бил свикнал да пресича улицата на място, на което няма право. Той изтъкна и че клиентът му е шофьор от 1971 година и до фаталния инцидент е имал само две глоби на пътя. Относно събирането на частите от колата юристът беше категоричен, че Костадинов е взел само огледалото и то с цел да го ползва като доказателство пред застрахователната компания, която ще трябва да изплати застраховка на пострадалия. Той пък още бил жив, когато Ценко Костадинов отишъл да го види и клиентът му не можел да предположи, че човекът ще почине. Защитникът изтъкна още, че Димитров е бил полусляп, имал е и други тежки заболявания, които са му пречели да бъде адекватен участник в движението и така е допринесъл за нещастието. 
Самият подсъдим също си беше подготвил защитна реч, която прочете пред съда. Той изтъкна нееднократно, че искрено съжалява за случилото се и че не е опитвал да избяга от мястото на катастрофата. По неговите думи, тъй като денят му бил първи на нова работа, след катастрофата отишъл да се обади на началника си, който да изпрати човек да го замества, а той след това планирал да отиде до КАТ и да разкаже за станалото. През това време обаче полицията го потърсила, защото очевидци дали номера на колата му на разследващите. Той изтъкна още, че е искал да помогне на 81-годишния дядо, но хората, които се насъбрали наоколо настояли, че мъжът не трябва да бъде местен. Костадинов помоли съда за условна присъда, тъй като е на 72 години и ефективна би означавала край на живота му. 
Магистратите се вслушаха в искането му и му дадоха 3 години условно, с 5 изпитателен срок, както и забрана да шофира в този период. 
Това обаче може да се обжалва от съпругата на Димитров и да се протестира от прокуратурата пред Апелативния съд във Велико Търново.

Трагедия с възрастен колоездач влиза в съдебната зала

Още една трагедия с възрастен човек влиза в съдебната зала. Прокуратурата е внесла в съда обвинителен акт срещу Кенан А., който е подведен под отговорност за фатална катастрофа на 16 януари 2015 г. Тогава Кенан спрял с колата си на кръстовището „Бозвели“-“Николаевска“, за да се огледа и да види дали може да го пресече безопасно. В крайната лява лента на улицата се движел с колелото си 83-годишният Пенчо Н., но шофьорът не го видял и потеглил. При последвалия удар старецът паднал лошо и въпреки усилията на лекарите на другия ден починал в болницата.
Предстои съдът да насрочи дата за гледане на делото.