В качеството на реклама китайските специалисти публикуват потребителските имена и паролите за достъп до устройствата.

Хакерите продават програма, даваща възможност за получаване на достъп до работещите уеб-камери във всяка една точка на планетата. Инструментът се предлага при цена 188 юана или $28.

Софтуерът дава възможност за отриването и получаването на достъп до уязвимите устройства, които най-често се използват в камерите за наблюдение.

С рекламни цели хакерите създадоха групи в редица китайски социални мрежи, които всеки ден публикуват списъци, включващи регистрационни данни за достъп до 200-400 компрометирани уеб-камери. Според CCTV News, тези потребителски имена и пароли са изтеглени вече от стотици потребители.

Експертите по информационна безопасност предупреждават собствениците на уеб, охранителни и други камери, да сменят сложените по подразбиране пароли. Опасността е голяма, проникването в камерите не е трудно, понеже в много от тях се използва почти еднакъв фърмуер. А като се има предвид, че фърмуерът и електрониката с много голяма вероятност са направени в Китай, няма как да не си дадем сметка, че точно тази опасност не е за пренебрегване.

Препоръчва се, след разопаковането на камерата, да се отдели малко време за нейната конфигурация и да не се оставя заводската парола по подразбиране.