С пленарния доклад на Владимир Койлазов започна осемнадесетото издание на международната конференция CompSysTech‘17 в Русенски университет. Носителят на награда „Оскар“ за технологии разказа за изминатия път от създаването на фирмата Chaos Group до червения килим и световното признание, сподели спомени от обучението си в университета и каза какво още би искал да научи докато е бил на студентската скамейка.
Учени от 14 държави участват в тазгодишния форум, който се провежда под егидата на университета. Трима пленарни докладчици говориха пред аудиторията, а техните експозета бяха предавани на живо в интернет.
Освен Койлазов, пленарни доклади изнесоха Марите Кирикова от Катедрата по изкуствен интелект и системно инженерство в Техническия университет в Рига, Латвия и Дарина Дичева от Катедрата по компютърни науки, Държавен университет Уинстън-Салем, САЩ. В заседанията на отделните секции втория ден бяха представени близо 50 научни доклада, индексирани от SCOPUS.
Гост на конференцията беше заместник-министърът на образованието Петър Николов. „Бъдещето се променя пред нас, променя се икономиката, променя се бизнесът, трябва да се промени образованието“, каза в приветствието си той. В обръщението си към аудиторията ректорът на Русенския университет - проф. Велизара Пенчева, заяви, че академичната общност подкрепя и ще продължи да подпомага активните изяви на учените. 
На среща с академичното ръководство заместник-министърът се запозна с историята на Русенския университет и със специалностите, по които се обучават студенти. В разговора участва и народният представител Искрен Веселинов. „Вашият университет е сред положителните примери в България за разширяване на спектъра от специалности, защото тук те се откриват според нуждите на пазара на труда“, коментира Николов. Той акцентира върху това, че образованието е приоритет за правителството и че предстоят промени в Закона за развитието на академичния състав и в Закона за висше образование. По време на разговора бяха обсъдени актуални теми като качеството на висшето образование и финансирането на университетите. 
Първата конференция CompSysTech се провежда през 2000 г. в София, във Федерацията на научно-техническите съюзи по линия на TEMPUS проект, координиран от Русенския университет. В началото участниците са само от България, но скоро като лектори започват да идват учени от различни европейски страни. Днес събитието е международен форум, който привлича учени, докторанти, студенти и специалисти по компютърни системи и информационни технологии от почти всички европейски държави. Конференцията е инициирана от Русенския университет и се организира изцяло от него, независимо от мястото на провеждане. В 18-годишната история на CompSysTech нашият университет е бил домакин на форума седем пъти. Конференцията е провеждана също и в университети във Виена, Дъблин, Палермо и други градове на Западна Европа. Миналата година CompSysTech бе в Палермо, Италия, през 2015-та - в Дъблин, Ирландия, а през 2014-та година Русенският университет отново бе домакин на събитието.