Маскирани като герои от приказки, анимационни филмчета, митове и предания, малки и големи превзеха централните улици и площади в Русе в събота вечер, когато традиционният русенски карнавал събра емоцията и пъстротата на града. Пирати, дракони, Спайдърмени, Мики Мауси, феи, хавайки и куп други маскирани персонажи приковаваха вниманието. Въпреки високите температури хиляди русени и гости препълниха площадка в очакване на колоритната фиеста. Те станаха част от градското веселие, което включваше много забавления и игри, придружени с атрактивни награди.
Малко след 18 часа трите лъча, кой от кой по-пищен, потеглиха от различни точки на града, за да се съберат на площада при Паметника на Свободата. Там точно в 19 часа кметът Пламен Стоилов даде старт на цветната фиеста, като отбеляза, че всяка година карнавалът става все по-хубав. По традиция карнавалният дух се отключи с ключа на града, който Стоилов връчи на краля и кралицата. Тази година това бяха председателят на фенклуб „Дунав завинаги“ Андрей Кючуков и Боряна Христова, която не е пропуснала нито един мач на любимия клуб. Двамата обявиха началото на веселбата и обещаха да пазят ключа като зениците на очите си. 
Безспорно успешното представяне на „Дунав“ в първенството на Първа лига беше сред акцентите в русенския карнавал. Силен интерес предизвика плаващият по централната улица кораб на „Дунав“, който впечатли и Руслан Мъйнов. Именно той на главната сцена до Съдебната палата подгря настроението на присъстващите. Там бяха и дамите от екипа на кмета, които се преобразиха като самодиви и закичваха със здравец русенци.  
Малко по-късно със свои изпълнения зрителите бяха зарадвани от голямата българска народна певица Валя Балканска, любимката на тийнейджърите Гери-Никол и кипърския танцьор Памбос. За радост на най-малките на сцената пред Доходното здание бяха любимецът на децата Бате Енчо и принцесите от „Веселяците“.
В колоритната фиеста се включиха над 1100 участници от Русе и областта, София, Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен. В пъстрото събитие имаше и международно участие от младежи от Испания, Италия, Португалия, Гърция, Молдова и Румъния. Малко преди полунощ карнавалът приключи с пищна заря.