Специализираната болница за активно лечение и кардиология „Медика Кор“ от днес приема пациенти в модерно оборудван корпус на 3-ия етаж на Университетска болница „Медика Русе“ на ул.“Рига“ 35 в „Здравец-изток“. Досега лечебното заведение се помещаваше в приземния етаж на Хирургическия блок, но през февруари беше предупредено от ръководството на Университетска болница-Русе да напусне помещенията след изтичане на договора за наем на 30 юни 2017 година.
„Медика Кор“ е оборудвана с последно поколение ехокардиографи, съдов дуплекс-доплер, стрестест система, апарат за интрааортна балонна контрапулсация, апарати за синхронизирано кардиоверзио с бифазни потенциали. Закупен е и чисто нов ангиограф от последно поколение, който ще се използва за пациенти с всички видове съдови заболявания. С него могат да се извършват коронарографии, периферни ангиографии и инвазивни процедури. Предимството на апарата е, че разполага със софтуер за невроинтервенционални процедури. В него е включена и програма, с която по време на мозъчна ангиография може да се определи точно мястото на запушването на мозъчния съд.
Кардиологичната болница „Медика Кор“ е първото частно лечебно заведение в Русе, което осигурява спешна и планова инвазивна кардиологична помощ на пациенти от Североизточна България. Екипът е от лекари и медицински сестри с дългогодишен опит в областта на инвазивната кардиология. Болницата разполага с 4 линейки, оборудвани с необходимата апаратура и консумативи за спешна и навременна помощ на пациентите. Изградена е система, която скъсява максимално времето за постъпване на пациента в болницата до старта на терапията чрез ранно известяване на екипа, който го очаква в хирургичната зала. Така за 9 години от съществуването на „Медика Кор“ инвазивните кардиолози в нея са спасили близо 20 000 пациенти от областите Русе, Разград, Търговище и Силистра, както десетки чужденци, които са имали нужда от диагностика и лечение.