Окръжна прокуратура разследва евентуално склоняване към самоубийство на производствения директор на „Полисан“ АД Гален Петков, каза вчера за „Утро“ окръжният прокурор Георги Георгиев. По думите му това е стандартна процедура, когато до трупа не е намерено предсмъртно писмо, в което да се обясняват намеренията на самоубиеца. Засега обаче липсват каквито и да било улики за подбудителство. 
Както „Утро“ писа в събота, увисналото на въже тяло на Петков бе намерено от охранител в четвъртък около 17 часа в неработещо производствено хале на „Полисан“ АД. Той прерязал въжето, свалил 50-годишния мъж на земята и се обадил на тел.112.  

Пристигналият екип на Спешна помощ обаче само констатирал смъртта и предал трупа на полицията. От направената аутопсия се разбрало, че Петков е увиснал на въжето същия ден пообед.
В петък в Русе усилено се коментираше, че Петков е посегнал на живота си във връзка с воденото от спецпрокуратурата разследване на дейността на „Полисан“. То започна след акцията на ГД „БОП“ и Агенция „Митници“ в средата на март в администрацията на фирмата, която се намира на четвъртия етаж в сградата на ъгъла между улиците бул.“Придунавски“4 и „Църковна независимост“. Причина за разследването стана фактът, че „Полисан“ е снабдявала бензиностанциите на Марешки с евтини горива, които минавали през митнически складове, за които измервателните уреди не са задължителни. Подозренията са, че после горивата, на които не са платени акциз и ДДС, се търгуват евтино и изкривяват пазара.
След неочакваната смърт на бившия шеф запознати с дейността в рафинерията предположиха, че в „Полисан“ са открити далавери с горива, а ръководството е прехвърлило вината върху производствения директор, затова и той по-късно е бил понижен в длъжност началник смяна в един от цеховете. Работници пък коментираха, че от два месеца инженерът по химични технологии все бил умислен и неадекватен. 
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова опроверга ширещите се слухове, като заяви, че Гален Петков не е бил разследван от спецпрокуратурата за данъчни престъпления и укриване на ДДС и „не е бил разпитван като свидетел, тъй като няма нищо общо с досъдебното производство“. 
И според окръжния прокурор Георги Георгиев на този етап липсват доказателства, че самоубийството на Петков е свързано с воденото от спецпрокуратурата разследване на дейността на „Полисан“. Другата версия, по която работят разследващите, е Гален Петков да е сложил край на живота си по лични причини.