За стелеща се мъгла под покрива на хале 1 и 2 на „Монтюпе“ и характерната миризма на изгорял бакелит край все още горещите алуминиеви сърца свидетелстваха вчера в Административния съд професорите от Института по инженерна химия към БАН Драгомир Янков и Венко Бешков. Това беше поредното заседание по делото, с което френският завод атакува заповедта на екоинспекцията за спиране на работата на карусел 7 и 8 за леене на алуминий. Те се намират в хале 3, което е и основната ябълка на раздора между РИОСВ и „Монтюпе“.
Пред съда професорите разказаха за посещението си в завода на 2 ноември 2016 г. като част от работна група, сформирана от областния управител заради множеството оплаквания на граждани, че усещат миризма на изгорял бакелит в Русе. 
По думите им служители на завода подробно са им показали хале 1 и 2, а край спорното хале 3 ги разходили набързо и им обяснили, че там нещата са същите като в първите две. Затова двамата професори нямаха преки подробни наблюдения от работата и обстановката там. Това поне посочи проф. Драгомир Янков. Още със слизането на паркинга на завода той усетил миризма на бакелит, която обаче вътре в халетата не била силна. Според него това се дължи на някакъв вид извеждане на въздуха, но не се ангажира да предположи какъв точно. По думите му, при преминаването към складираните готови, но още горещи сърца, също се излъчвала характерната миризма. 
На въпрос как жителите на Русе могат да я усетят, той отговори, че това би станало, ако се отворят люковете и залпово излезе въздух от халето. 
Двамата професори бяха единодушни, че в хале 1 под покрива се е стелела някаква мъгла. Проф.Драгомир Янков не се ангажира с предположения какво съдържа тя, защото това може да се установи със специален химичен анализ. Колегата му Венко Бешков, който е забелязал същата мъгла и в хале 2, обаче каза, че според него тя е от неорганизирани емисии при изготвянето на сърцата. Той все пак беше категоричен, че отворите на покрива на халето са били затворени. 
След това съдът уважи искането на юристите на РИОСВ за назначаване на комплексна техническа експертиза, като в нея ще бъдат включени и въпроси на „Монтюпе“ по искане на техните адвокати. 
Делото ще продължи през есента при ново призоваване.