Албанският гражданин Марсел Бариамо, който беше хванат на Дунав мост с 19,5 кг марихуана на път за Западна Европа, остава в ареста, реши вчера Окръжният съд. 
Реното пристигнало на границата малко след полунощ в четвъртък и нервното поведение на 27-годишния висшист по икономика направило впечатление на митничарите. Последвала щателна проверка, при която бил открит тайник, а в него в 22 пакета била дрогата. Количеството й може да се промени, тъй като текат експертизи, които още не са приключили. Засега марихуаната е претеглена заедно с опаковките. 
Прокурорът поиска Бариамо да остане в ареста, защото може да се укрие или да извърши друго престъпление. Събраните досега доказателства сочат, че той е виновен и го заплашват от 15 до 20 години затвор, както и глоба от 200 000 до 300 000 лева. 
Разговорът с него се водеше на италиански, тъй като не е открит преводач от албански. Това стана причина албанецът да поиска такъв и заседанието се проточи, докато прокурорът издирваше албански филолог в Русенска и съседните й области. Такъв обаче не беше намерен и разговорът продължи на италиански, който Бариамо разбира добре, защото е живял там 4 години и е развивал бизнес, който обаче вече е фалирал. 
Адвокатът му поиска той да бъде пуснат и поясни, че приятелката му, която беше в съдебната зала, е наела стая в хотел, където мъжът може да остане. Самият Марсел Бариамо пък изрази желание да наеме жилище в Русе до края на разследването и изтъкна, че може да си плаща гаранцията, защото доходите му са по 700 евро на месец. 
Съдът обаче прецени, че той няма постоянен адрес в България, нито пък каквато и да било друга връзка със страната, а и е вероятно да му бъде повдигнато още едно обвинение - не само че е опитал да пренесе марихуаната през границата, но и че я е държал, преминавайки през България. Така съдът прецени, че Марсел Бариамо трябва да остане в ареста.