Много се притеснявам, тъй като и значката, и почетното гражданство за мен бяха голяма изненада. Не съм очаквал този „Оскар“ да има такъв голям ефект, тъй като е за технически неща, които малко хора разбират. В същото време съм много горд, че получавам тези отличия, но признанията са и отговорност да ги защитавам. Това сподели носителят на технологичен „Оскар“ Владимир Койлазов, който вчера бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“ и бе награден със Златна значка на официална церемония в общината. Русенецът получи почетните отличия за приноса му в развитието на киноиндустрията и съвременните технологии. 
Владимир подчерта, че винаги когато се връща в родния град, му е много приятно и постоянно открива нови неща, а Русе се променя към по-добро. Той изрази надежда да не е последният човек, който получава такива награди във връзка с технически постижения. 
Да получиш „Оскар“, означава да имаш повече работа. Хората очакват повече и съответно трябва да се постараем повече. До тази награда се стига с много работа и късмет. Всичко е въпрос на работа и желанието на човек да работи, да се учи и развива. Оттам нататък нещата се получават. Не съм тръгвал с идеята да получавам награди, просто си върша работата. Това, че хората са го оценили, е добре и аз се радвам, но работата не изчезва с това, каза още русенецът. 
С него на церемонията беше и баща му Никола Койлазов, който определи награда на сина си като изстрадана, предвид многото положен труд, и допълни, че може би Владимир трябва да има по-ниски обороти в живота. Той не скри още, че синът му е безкрайно скромен. Нито веднъж не отиде да се изпъчи и да каже направих нещо. Просто казва: стана, случи се, отбеляза още Койлазов-старши. 
Единственото, което преобладава, е чувството на гордост от това, че сме русенци, че сме българи. Уникално е постижението на нашия съгражданин, защото с новите технологии, които въведе с екипа, в който работи, промени изцяло визията в киното и медиите. Същевременно, като се вгледа човек в неговата биография, това е точно този млад русенец, който ние искаме да виждаме във всяко едно от децата, които растат - отличник в Английската гимназия, в университета, по-късно отличник и в живота. Безкрайно горд съм като русенец, че имам такъв съгражданин. Радвам се, че е толкова млад, което означава, че го чака едно бляскаво бъдеще, каза кметът Пламен Стоилов по време на награждаването на Владимир със Златна значка Русе. 
Председателят на общинския съвет Христо Белоев удостои Владимир със званието „Почетен гражданин на Русе“ и му пожела още много успехи в бъдещата работа. 
По-късно Владимир Койлазов изнесе пленарен доклад на международната научна конференция „CompSysTech“ в Русенския университет. Той представи обобщение на дейностите, с които се занимава фирмата, в която работи, и обясни какъв вид софтуер разработват. Владимир сподели също кои от нещата, които е научил в университета, са му били много полезни и кои други е искал да знае, когато е завършил.