303 свободни места остават след второто класиране в обявените паралелки за прием на първокласници в училищата в Русе. От тях поне 99 така или иначе няма как да се заемат. Защото толкова са обявените в повече места за първолаци в русенските училища от самите деца, които би трябвало да тръгнат на училище за първи път - 1335. 
Но останалите 204 от очакваните деца очевидно още не са се записали в училище. Те ще могат да избират своето първо училище до 14 септември - ще го правят, разбира се, измежду тези основни и средни училища, където са останали незаетите места. След второто класиране ОУ „Васил Априлов“ е на първо място с 41 свободни места за първокласници. Следват го „Братя Миладинови“ - 30 бройки, „Никола Обретенов“ в кв.“Чародейка“ с 29, „Йордан Йовков“ - 26, „Алеко Константинов“ - 24, и „Ангел Кънчев“ с 23. В селата от община Русе картината е сходна. В Тетово все още чакат 17 деца, в Хотанца - 16, в Ново село - 15, в Мартен - 14. В Николово не им достига само още един първокласник. В Русе възможност да запишат първолаци все още има във „Васил Левски“ и „Христо Смирненски“ в кв.Долапите - 10, в „Олимпи Панов“ - 17 и във „Възраждане“.  
Впрочем, „Възраждане“, което след първото подреждане на приетите първолаци водеше класацията с 50 свободни места, вече е останало само с 13 незаети бройки. Явно натам са се насочили немалко от родителите, които не са успели да запишат своите деца в най-търсените училища, заради които семейства сменят адресните си регистрации и си вадят фиктивни бележки за месторабота близо до желаното школо. Във всеки случай нито едно от тези училища не е заявило свободно място след второто класиране: „Иван Вазов“, „Отец Паисий“ и СУ за европейски езици очевидно са успели по някакъв начин да класират и да запишат в регистрите си по няколко деца от десетките резерви в дългите списъци на чакащи. Както „Утро“ писа, гневни родители недоумяваха защо се допускат такива подмени на данни, само и само децата да влязат в „елитно“ училище, като други, живеещи на метри оттам, изпадат в паника и трябва да избират варианти на голямо разстояние от дома. 
Макар и без такива драми, картината в населените места в Русенска област показва друг проблем, който колкото и да се замълчава, в един момент ще гръмне. В община Бяла очакват 73 деца, които да заемат обявените 126 места. Във Ветово разликата е по-малка: 87 седемгодишни избират между 104 места. В Две могили съотношението е 51:88, в Сливо поле - 68 към 82. В Иваново „наличните“ деца са 40, а местата в 1 клас - почти двойно повече: 74. В Ценово за 26 първолаци се борят 4 училища с 66 места. Най-поразителната разлика е в Борово: там три училища са заявили готовност да приемат 60 деца, а потенциалните първокласници са... 14!
Със сигурност пак общинските съвети ще гласуват маломерни и слети паралелки, със сигурност пак ще има „мъртви души“, със сигурност пак ще се премълчават разни нелицеприятни истини - за да се запази поне обелката на статуквото. Това може би помага на някого за нещо. На кого и за какво - не е много ясно. Единственото ясно е, че не помага на образованието на децата. Но пък кой ти мисли за образование - важното е отчетите и ведомостите да са ред по редом. За да няма главоболия.