Има един сладкиш, пред който малко хора могат да останат равнодушни - еклерът. За него има само един безспорен факт - рожденото място, и много спорни - кой го е измислил. Прието е да се смята, че еклерът е роден във Франция, оттук нататък следват догадките.
Версията за най-ранната поява на десерта е свързана с Катерина Медичи. Когато наследницата на богат флорентински род се омъжва за Орлеанския херцог и бъдещ крал на Франция Анри II, тя е само на 14 години. Катерина остава в историята като отровната кралица заради нейното пристрастие да управлява с отрова, коварство и интриги, както и като вдъхновителка за Вартоломеевата нощ, през която са избити хиляди хугеноти. Но освен всичко това, тя е жена с вкус към изтънчените гозби. Поради тази причина през 1533 г. Катерина заминава за втората си родина с цяла свита доверени готвачи. Сред тях е и главният й готвач шеф Попелини, за когото се твърди, че е измислил пареното или варено тесто. Защото всъщност то прави еклера това, което е - неустоим. Исторически факт е, че по времето на Катерина Медичи в Ренесансова Франция майстори на сладката кулинария вече експериментират със смеси от брашно, вода, мазнини и яйца. Дали първопричината е Попелини, не е ясно, но определено той има заслуги. Защото друг останал в историята кулинар - Франсоа Масиало (1660—1733), твърди в книгата си „Кралски и буржоазен готвач“ с първо издание през 1691 г., че именно Попелини го е вдъхновил за рецептите с варено тесто и сладкарски крем.
Само че според кулинарни историци още през 13 век в Южна Германия и Франция са приготвяни парени сладкиши, които били пълнени със сирена. Представете си каква вкуснотия - тестото, очевидно на големи форми, се печало във фурната, докато се надуе. След като се извадело, се нарязвало на парчета, които се пълнели с парчета сирене. А те от топлината се разтапяли...
Тук трябва да уточним, че първите сладкиши от парено тесто са малки и с кръгла форма - нещо като днешните профитероли. Съществува френска рецепта от 17 век за Potage de profiteolles - супа от малки хлебчета, задушени в бадемов бульон и гарнирани с трюфели. Тези малки хлебчета до 1850 г. са известни като хлябът на дукесата или малката дукеса. Годината е важна, защото се смята, че точно тогава кулинарният магьосник и основател на френската висока кухня Антоан-Мари Карем изобретява еклера в днешния му вид. Карем е автор на един сложен десерт, който се приготвял само за сватби или големи тържества - крокембуш. Той представлява кула от профитероли, пълни с крем и слепени един с друг с карамел. Съществувал и продълговат сладкиш от парено тесто, който се овалвал в смлени бадеми. Карем решил да го напълни с шоколадов крем като профитеролите и вместо да го овалва в бадеми, да го покрие с фонданова глазура. Когато сладкарниците започват да предлагат това изкушение, хората го наричат светкавица - еclair на френски. Защото се изяждали за един миг, като светкавица. Други смятат, че името е заради лъскавата глазура. Но най-точното определение за еклер всъщност дава „Chambers English Dictionary“ през 1988 г.: „Сладкиш с дълга форма и кратък живот“. Така древната малка дукеса се превръща в светкавица, но за изкушените от сладкиша и двете форми - еклери и профитероли, са еднакво вкусни. В случая, разбира се, размерът има значение.
А най-известният еклер - шоколадовият, дори си има национален ден във Франция, който влюбените в сладкиша отбелязаха вчера, 22 юни.

Шоколадов еклер

Необходими продукти:
за еклерите:
250 мл вода
20 г пудра захар
75 г масло
150 г брашно
4 яйца
щипка сол
за крема:
100 г черен шоколад
3 яйца
60 г брашно
75 г пудра захар
1/2 л прясно мляко
ванилия
за глазурата:
60 г черен шоколад
60 г разтопено масло
2 яйца
Начин на приготвяне : 
В подходящ съд се загрява водата заедно с 20 г пудра захар, 75 г масло и щипка сол. След като сместа кипне, се отстранява от котлона и наведнъж се добавят 150 г брашно, като непрекъснато се бърка с дървена лъжица. Съдът се връща на котлона на умерен огън. Разбъркването продължава, докато тестото започне да се отлепва от страните на съда. Снема се от огъня и без да се прекъсва бъркането, се добавят едно по едно 4 яйца на интервал от поне 3 минути. Готовото тесто се слага в пош с широк накрайник и се шприцоват еклери върху хартия. Могат да се оформят и с лъжица, но ще имат по-неправилна форма. Пекат се около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
Междувременно се приготвя шоколадовият крем, като 100 г от черния шоколад се разтапя на тих огън заедно с 5 с.л. вода. Разбърква се от време на време. Когато се получите гладка шоколадова маса, се добавят 3 яйца, 60 г брашно и 75 г пудра захар. Бърка се до получаване на гладък крем. Прясното мляко се слага да заври и веднага бавно се добавя към крема. Прибавя се ванилията, разбърква се и се оставя да се охлади.
Когато изпечените еклери се охладят, се разполовяват странично по цялата дължина и се напълват с шоколадовия крем. Глазурата се прави от останалия черен шоколад, който се смесва с разтопеното масло. Поотделно се разбиват жълтъците и белтъците на 2 яйца и се добавят към маслено-шоколадовата смес - първо жълтъците, а след тях и белтъците. Еклерите се покриват с приготвената глазура и се оставят в хладилника да стегне.