Двама американски диригенти и 10 композитори на филмова музика ще изнесат в събота от 19 ч в зала „Филхармония“ първия концерт от летния фестивал на Русенската опера „Сцена край реката“. Диригентите Конрад Поуп и Ейнджъл Велес и млади автори на филмови хитове от САЩ, Норвегия, Бразилия, Нова Зеландия, Канада и Германия са тук за кратък уъркшоп по дирижиране, организиран от американската компания Los Angeles Film Conducting Intensive. Част от музикантите на оперния оркестър работят заедно с участниците в майсторския клас. 
Ейнджъл Велес е единият от двамата създатели на Los Angeles Film Conducting Intensive, а Конрад Поуп е записал в биографията си работа по известни филмови продукции. Сред тях са „Междузвездни войни“, „Джурасик парк“, „Матрицата“, „Хари Потър“, „Карибски пирати“, „Индиана Джоунс“ и много други, а в „Хобит“ Поуп сам е дирижирал оркестъра при изпълнението на музикалните части. 
 За мен беше удоволствие да дойда да работя в Русе, каза Хоуп, като подчерта, че България има едни от най-добрите музиканти в света. Както за Саудитска Арабия най-солидният ресур е нефтът, така за България този ресурс са хората и талантливите музиканти, добави той. 
В първата част на концерта в събота участниците в уъркшопа ще дирижират премиерни изпълнения на свои творби, а във втората ще звучат любими мелодии от любовни холивудски филми като „На изток от рая“, „Аз пея под дъжда“, „Кино Парадизо“, „Красавицата и Звяра“, каза Конрад Поуп.