Усъвършенстваният и олекотен болид „DTT“ измина 360 километра с един киловатчас електричество, като спрямо предходната година резултатът е малко по-нисък. Като се има предвид обаче, че пистата е по-сложна тази година, резултатите на всички участници са с около 30-40% по-ниски. Целта ни догодина е да влезем в топ десет. Това сподели екипът от студенти и преподаватели от Русенския университет, които участваха в традиционния екомаратон на „Шел“ в края на юни в Лондон. Отборът на университета, съставен от Салим Куйтов - капитан, Илияна Минковска и Елица Накова - пилоти, Теодор Ненов и Милко Милков, подкрепен от доц. Данчо Гунев, гл.ас. Георги Кадикянов и ръководен от доц.Симеон Илиев, се представи повече от добре и се класира на авторитетното 12 място в категорията „Прототипи с електрическа батерия“. Вчера екомаратонците бяха посрещнати официално пред централния корпус на учебното заведение. 
Тази година резултатите са плод на много екипна работа, а голяма част от успеха дължим на бизнеса, каза доц.Симеон Илиев. В знак на благодарност той връчи символични подаръци на всички институции и фирми, които ги подкрепиха. 
Горди сме с постиженията на университета в областта на автомобилизма и транспортните технологии и вярваме, че те ще стават все по-високи, а успехите за отбора догодина ще са още по-добри, подчерта ректорът проф.Велизара Пенчева. Екомаратонците получиха поздравления от зам.областния управител Валентин Колев и поздравителен адрес от кмета Пламен Стоилов, а сред посрещачите бяха и спонсорите им - фирмите „Saksa Fuels“, „Discordia“, „Хоби Кар“, „Куис Нострум“, „Витто“, „Карнес“, „Гера“, „Триера“ и „Миро Дизайн“.
От тази година „Шел“ организира и нов предварителен кръг под името „Shell Eco-marathon Challenger Event“. Това е отделна надпревара, по време на която отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина. Тестовете ще се проведат във Франция и в Турция, а в тях ще участват три български отбора. Двата са от Русе - втори екип от Русенския университет и състав от гимназията по механотехника, а третият е на гимназията по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък.