В летните августовски жеги целият град Русе ще остане без топла вода, научи „Утро“. Информацията потвърди и изпълнителният директор на „Топлофикация“ Севдалин Желев. Според него прекъсването било наложително, тъй като и в самата централа, и по мрежата били натрупани множество проблеми, които трябва да се отстранят. Спирането за месец не било прецедент за страната, Желев даде за пример София, където останали без топла вода дори за повече време.

Според източници на „Утро“ обаче, зад невижданото досега прекъсване на топлоснабдяването за толкова дълго време, и то в целия град, прозират финансови причини. На последното заседание на борда на директорите на централата били представени точни сметки - ако ТЕЦ-Русе работи, ще губят над 1 млн. месечно, ако не работи - половин милион. Така че има бизнес логика прекъсването и ремонтите, някои от които вече наистина са наложителни, да се удължат максимално. Решение, вероятно съвсем законно и съответстващо на наредбите, но не твърде коректно към клиентите на „Топлофикация“. Които сега трябва да си монтират бойлери или да топлят вода с бързовари и котлони цял месец, за да могат да се изкъпят.
Тези мерки за икономии трудно се връзват с печалбите, които отчита „Топлофикация Русе“ напоследък - 3,3 млн. лева за миналата 2016 г. и цели 7,5 млн. лева за първото тримесечие на тази година. Според Севдалин Желев обаче тези печалби били само счетоводни, а в действителност приходите трудно покривали разходите.
Че нещата във финансово отношение за централата вървят на зле, говори и фактът, че от 1 юли ще бъде отново орязана програмата за лоялни клиенти на „Топлофикация“. Както „Утро“ писа, за парното през зимата вече няма да има таван, равен на кубатурата на апартамента по 1 лев. Ще се плаща в пълен размер потребената топлоенергия. Късно в сряда дружеството публикува и точните правила от 1 юли, от които става ясно, че отпадат и отстъпките в цената за втори, трети и всеки следващ кубик. От другия месец лоялните клиенти ще плащат по 10 лева с ДДС за кубик гореща вода. Нелоялните - по колкото излезе. Така на практика условията се връщат към тези от 2013 г., когато Христо Ковачки купи русенската „Топлофикация“. И сега дори с програмата за изрядни клиенти ще се плаща повече, отколкото преди нея. 
Покачването с един лев наистина съответства на планираното поскъпване на топлоенергията в Русе. Както „Утро“ писа, Комисията за енергийно регулиране предлага цената на топлоенергията да бъде увеличена с около 9% - от 85,97 на 93,72 лв./MWh с ДДС. Така че горе долу с толкова се качва и таванът за кубик. Истинското поскъпване ще го усетим чак през зимата, когато започнат да пристигат сметките и за отопление. Вече без таван според кубатурата на апартамента.