След като през миналата година не бе направен нито един опит за продажба на фалиралата „Дунавска коприна“, новият синдик Веселин Банков изглежда се е активизирал и от началото на годината назначава вече втори търг. Той ще се проведе след около месец - на 19 юли, в офиса на фирмата в Русе. За терена от 43 декара и 39-те сгради и оборудване на тъкачницата се искат 7 821 490 лева. Наддавателни предложения се приемат на 19 юли и ще бъдат разгледани от синдика в присъствието на явилите се наддавачи, се казва в съобщението.
Дали наддавачи обаче ще се явят, е твърде съмнително. Въпреки че миналата година кредиторите се събираха на нарочно събрание, за да обсъждат евентуална смяна на модела на продажба, той остана същият - теренът и 39 недвижими имота на коприната се продават като едно цяло, по същия начин по който 7-8 години така и не се намира купувач. 
Провалът на търга изглежда почти сигурен и заради факта, че според обявлението на синдика Веселин Банков началната цена за наддаването не е променена спрямо търга през април. Преди 3 години за същите активи се искаха 5,8 млн. лева, но сега незнайно как стойността им е увеличена.
Основните задължения на „Коприната“ са към държавата, която обикновено не бърза да си прибере вересиите и ликвидацията се точи с години. Фалиралата тъкачница съвсем не е най-фрапиращият случай в това отношение, но е факт, че вече девет години е в несъстоятелност, а повече от шест се продава безуспешно, а през това време сградите, които са основният й актив, се рушат и губят стойност. А пари от продажбата им освен НАП чакат и множество бивши работници в тъкачницата, които имат да вземат неизплатени преди години заплати.