Все повече лекари и зъболекари се грижат за здравето на русенци, но осигуреността с медицински специалисти в областта остава под средната за страната. Това показват данните на статистическо бюро „Север“. 
Добра новина е, че в последните две години броят на медицинските специалисти расте стабилно. В края на 2016 г. на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в област Русе работят 802 лекари, 212 зъболекари и 1438 медицински специалисти по здравни грижи. Като в сравнение с 2014 г. лекарите са се увеличили със 7,3 на сто, а зъболекарите - с 27 на сто! 
 За същите две години населението на областта е намаляло с над 4000 човека, така че би трябвало увеличеният брой лекари да означава, че за здравето ни се грижат все по-добре. Дори само бегъл поглед из поликлиниките и кабинетите обаче е достатъчен, че за намаляване на опашките (камо ли за изчезването им) не може да става и дума. За което има съвсем логични причини. Първо, лекарите са се увеличили, но си остават малко - осигуреността на населението в област Русе с лекари е 35.9 на 10 000 души при средна за страната 41.6 на 10 000 души. Броят на действащите зъболекари наистина е нараснал сериозно, но всеки специалист по дентална медицина трябва да обслужва над 1000 човека с по 32 зъба, което си е доста работа. Ако всички преглеждат редовно зъбите си на 6 месеца, както се препоръчва, това означава, че всеки зъболекар трябва да приема по 6-7 човека всеки ден само за профилактичен преглед. Осигуреността с лекари по дентална медицина е 9.5 на 10 000 души при 11.3 средно за България.
Второ - броят на лекарите се е увеличил, но на другия медицински персонал - не. Фелдшерите и акушерките дори са намалели, а медицинските сестри са си все толкова - 890. А именно тяхна грижа са ежедневните лечебни манипулации, които отнемат най-много време. С 0.5% намалява броят на персонала с немедицинско образование.
Трето - бюрокрацията не само не намалява, а расте и всеки нов министър на здравеопазването се чуди какъв свой принос да направи към нея. Лекарите очакват на тръни какво ще им донесе всяка промяна на хората по високите етажи и се оплакват, че от попълване на документация не им остава време да преглеждат пациенти.