Впечатляващи ретро автомобили, създадени в периода между 1920 и 1987 година, ще дефилират в третото издание на русенския ретро парад, което ще се проведе тази събота под патронажа на кмета Пламен Стоилов. Над 60 возила и мотоциклети от почти всички по-известни марки ще обиколят между 11.30 и 12 часа централните улици на Русе. Сред тях има участници от Русе, Варна, Бургас, София, Павликени, Габрово, Търговище, Разград, Кубрат, Луковит, Свищов, Шумен, Горна Оряховица, Дряново и от Румъния. До момента най-старият автомобил е „Мерцедес“ от 1927 година, но организаторите на събитието от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ напомниха, че записването за участие все още тече. Миналата година една от колите ветерани беше произведена 1904 година. Специално за парада „Мото-Пфое“ ще предостави автомобил от 1928 година от музея на „Форд“ в София. Русенският университет пък ще представи своите екологични автомобили, създадени специално за участие в световноизвестния еко маратон на „Шел“.
Сборният пункт на красивите ветерани в събота ще е паркингът на магазин „Кауфланд“ в кв. „Дружба“, а след това ще се отправят към изходната точка за дефилето - общинският паркинг до сградата на НАП. Там в 13 часа ще бъде официалното откриване, а любителите на бляскавите автомобили ще могат да ги разгледат и да се снимат с тях. За доброто настроение на участниците и гостите ще се погрижат танцьорите от школа за суинг танци „Линдихоп Русе“ към Гейм спорт център и солистите от вокална група „Слънце“ при общинския детски център за култура и изкуство. 
Ретро парадът има и конкурсен характер, като са предвидени множество отличия. За първи път ще бъде връчена награда и за най-атрактивно участие и представяне, а наред с това ще има награда на кмета, на фондацията, публиката, университета и други. Победителите ще бъдат определени от 5-членно жури с експерти в областта на автомобилизма от Русе, Стара Загора и Бургас.
Интересът към парада на ретро автомобили всяка изминала година става все по-голям. Това ни мотивира да го развиваме вече и в международен мащаб, каза зам.-кметът Страхил Карапчански. 
Организаторите на събитието отправят молба към гражданите да не паркират автомобилите си на общинския паркинг от 18 часа на 23 юни до 18 ч. на следващия ден.