Американска инженерна част преобрази затихналия от години полигон за обучение на водачи на тежки военни машини край Николово. Танкодрумът, както е популярно съоръжението, ще стане център за поддръжка на конвои на пакта, които ще участват в учението „Dragoon Guardian“, част от голямото учение на страни от НАТО и съюзнически държави „Saber Guardian - 2017“ от 11 до 20 юли на територията на България, Румъния и Унгария.
Центърът край Николово ще се ползва за настаняване за едно-две денонощия на формирования от състава на 2-ри кавалерийски полк от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа, които ще се придвижват с колесна техника от базата си във Вилсек, Германия, до полигона „Ново село“ край Сливен.
Очаква се военните формирования да преминат през Дунав мост и да използват центъра в околностите на Русе в периода 18-25 юли. За да не се допуснат затруднения на гражданския трафик в района, пристигащите конвои ще бъдат ескортирани от нашата Военна полиция и  представители на 30-ти щаб за контрол на придвижването от състава на Съвместното командване на силите.
Ученията от серията „Saber Guardian“ са многонационални и се провеждат ежегодно от 2013 г. в Черноморския регион като част от Програмата за съвместно обучение на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ. Част от него са няколко различни учения, едно от които е „Dragoon Guardian“, с което ще бъде ангажиран преобразеният танкодрум. Тази година маневрите ще бъдат по-големи от всички досегашни и ще ангажират около 25 000 военнослужещи от 22 съюзнически и партньорски държави на НАТО, сред които и около 4000 българи. Целта е да се повиши оперативната съвместимост на страните-участници и да се демонстрира решителност и готовност за действие в подкрепа на сигурността и стабилността в Черноморския регион.