За седми път Русенската опера ще зарадва с лятна програма публиката. Тазгодишното издание на фестивала „Сцена край реката“ започва още тази събота и ще бъде доста по-кратко от досегашните - приключва на 12 юли, тоест, ще продължи фактически малко повече от две седмици. 
Първият концерт от музикалния културен институт обявяват като продукция на операта в Русе и Los Angeles Film Conducting Intensive със заглавие „Една нощ в Холивуд“. Фактически концертът на 24 юни е финалният за поредния майсторски клас, който се провежда в града от 19 юни. Интензивният 4-дневен уъркшоп е от поредицата майсторски класове на LAFCI - Los Angeles Film Conducting Intensive, с акцент върху филмовата музика. В момента в него участват 10 композитори от 6 държави, които усвояват майсторството на дирижирането. По време на концерта в събота в първата част те ще представят свои авторски творби, които ще дирижират сами, а във втората част ще прозвучат популярни любовни теми от известни холивудски филми под диригентството на Конрад Поуп и Анхел Велез - преподавателите в майсторския клас. 
В неделя, 25 юни, от 19 часа в салона на операта публиката ще бъде зарадвана от традиционната годишна продукция на студиото за модерен балет „Фрийдъм“, което ще покаже новия си спектакъл „Сънища“. 
Ден по-късно филхармоничният оркестър под диригентството на Владимир Бошнаков ще свири за първи път на круизен кораб. Концертната програма е със заглавие „От Виена до Русчук - на една река разстояние“ и се осъществява с подкрепата на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“, общината и със специалното съдействие на „Дунав турс“, като посвещението е на Деня на река Дунав. На борда на круизния кораб „Вивалди“ на понтон номер 8 ще бъдат изпълнени класически и фолклорни произведения от всички държави по поречието на голямата европейска река. 
Две представления на красивата балетна постановка „Дон Кихот“ ще зарадват почитателите на Терпсихора. На 28 юни и на 4 юли прима балерината Весела Василева отново ще влезе в ролята на Китри в безсмъртната творба на Лудвиг Минкус. 
На 30 юни под диригентството на Юрий Илинов ще бъде представена операта „Дон Жуан“ на Моцарт. Постановката ще бъде белязана от два дебюта - на баса Пламен Бейков в ролята на Дон Жуан и на Александър Баранов като Дон Отавио. В ролите на Командора и Дона Елвира ще гостуват Пламен Кумпиков и Елена Баръмова от Старозагорската опера, Лепорело ще бъде русенският бас Момчил Миланов, Дона Анна - Теодора Чукурска, Церлина - Даниела Караиванова, а Мазето - Стоян Стоянджов.
На 5 юли се очаква гостуването на проф.Иван Александров от Санкт Петербург с клавирен рецитал в зала „Филхармония“. Във втората част на концерта ще се включат музиканти от оркестъра на операта със солови изпълнения.
Ако някой си е помислил, че са пропуснати концертите от типа „Класиката среща...“, той е в голяма грешка. Класиката „ще срещне“ легендарната група „Queen“  и това ще стане в салона на операта на 7 юли от 19 ч. Солист ще бъде Мехмет Кая, а хитът „Barcelona“ ще бъде със специалното участие на солистката на Русенскакта опера Владислава Гарвалова. 
Финала на летния фестивал организаторите наричат „Кавалерски поздрав към дамитe“ и му добавят изразителното заглавие „Le Grand Tango“. Танго-вечерта е предвидена за 12 юли от 19 ч, в нея ще вземат участие оркестърът и балетът на операта, диригент ще бъде Свилен Симеонов.