Ваксина, която намалява стойностите на холестерола, е показала добри резултати при тестове върху мишки, съобщават учени от биотехнологичната компания AFFiRis, които вече са започнали начални изпитания и върху хора.

Подобно лечение би могло да предложи алтернатива на статините – основното средство за намаляване на холестерола, използвано в момента при хора с висок риск от инфаркт или инсулт.

Ваксината, наречена AT04A, е намалила нивата на холестерол при мишките наполовина и е спомогнала за премахването на вредите на кръвоносните съдове, причинени от натрупване на плака, с над 60%, посочват още изследователите.

Мишките са били инжектирани с ваксината, след като преди това са били на диета с много мазнини, която наподобява начина на хранене с висок прием на холестерол, характерен за Западния свят.

„Нивата на холестерол бяха намалени на половина по последователен и дълготраен начин“, заяви съавторът на изследването Гюнтер Щафлер от AFFiRis. Това от своя страна е довело до „намаляване на мастните депа в артериите и атеросклеротичните щети, както и намаляване на възпаленията на артериалните стени“.

Атеросклерозата се появява, когато има нарушение в притока на кръв в кръвоносните съдове, което може да доведе до опасни запушвания. От близо 30 години за намаляването на „лошия“ холестерол, водещ до подобни запушвания, се използват статини. През последните години обаче се появиха все повече изследвания за вредите от този вид лекарства, което накара много хора да спрат да ги използват.

AT04A съдържа молекули, които карат тялото да произвежда антитела срещу ензим, наречен PCSK9, който възпрепятства прочистването на т. нар. „лош“ холестерол от кръвта. Антителата остават в кръвообращението на пациента с месеци след прилагането на ваксината.

“Ако тези открития бъдат приложени успешно върху хора, то това може да означава, че можем да разработим дълготрайна терапия, която, след първата ваксина, се нуждае само от ежегодно подсилване“, заяви Щафлер.

Изпитание от първа фаза – първата стъпка в дългия, обикновено трифазен, процес за изпитание на дадено лекарство, вече е започнала, посочват учените зад ваксината.