Конкурс за изработката на идеен проект за паметник на Васил Левски обявиха от инициативния комитет, създаден с идеята за монумента преди около осем месеца. Това ще е отворен национален пленер, което означава творческо състезание на свободни идеи, обединени около основната цел - създаване на запомнящ се, интересен, оригинален образ на Дякона в Русе, обясни арх.Орлин Неделчев. Срокът за заявяване на участие в пленера е от 1 до 31 юли, а крайният срок за подаване на проекти е 29 септември. За най-добрите разработки са предвидени и парични награди - 10 000 лева за първо място, 3000 лв. за второ и 2000 лв. за трето. Наградният фонд за конкурса е осигурен от бюджета на общината.
Паметникът на Левски ще е разположен в Парка на възрожденците. Образът трябва да бъде изпълнен в максимално реалистичен стил, а фигурата не трябва да бъде по-висока от 3 метра без постамента. 
За изграждането на монумента и за облагородяване на района около него са необходими 150 000 лева. След като има визуализация на паметник, ще започне и мащабна кампания за събиране на средства, която няма да се провежда само на русенска територия, подчерта депутатът  Искрен Веселинов. Що се отнася до срока за изпълнение на проекта, той ще е между 6 месеца и една година след обявяване на крайните резултати. Следващата есен би следвало Русе да има паметник на Левски. 
Всички проектни разработки, получени за пленера, ще бъдат представени в изложба, за да може обществеността също да се докосне до трудната задача да избереш сред многото, посочи Неделчев. Гражданите ще могат да направят и собствена класация, като членовете на специална комисия, която ще определи победителя, ще се съобрази с мнението им. В комисията ще има представители на Камарата на архитектите, Съюза на архитектите, Съюза на художниците, на общината и на инициативния комитет.