Опашките в КАТ за прехвърляне собствеността на автомобили ще намалеят значително с въвеждане на новите административни услуги за облекчение на гражданите, научи „Утро“ от отлично осведомен източник. 
Най-големият проблем в КАТ в момента е подаването на заявление за регистрация от собственици на новозакупени коли.
Те чакат с часове и дни на опашка пред гишето зад сградата на КАТ, за да си подадат документите за промяна на собствеността на автомобила. Много от тях използват услугите на така наречените регистратори, които срещу 50 лева спестяват изнервящото и непосилно висене на опашки. 
Най-късно след месец заявленията за купен в страната автомобил вече няма да се подават, тъй като сделката ще се извършва само пред нотариус, а после тази информация ще се препраща до КАТ от Нотариалната камара. Оттам пък информацията за променената собственост на колите ще се изпраща онлайн в общината и в НАП и в тези две институции ще се ходи само за плащане на данъци. Това облекчение обаче не важи за автомобилите, внос от чужбина. Техните собственици ще подават заявления по сегашния ред, но чакането на опашка вече ще бъде значително по-малко.
След като сделката за закупен от страната автомобил се изповяда пред нотариус и оттам информацията се изпрати в КАТ, новите собственици ще чакат за минаване на канал за сверяване на номерата на рамите и двигателите, което става бързо. После ще си вземат новите регистрационни табели и след поставянето им ще си получават новите талони, което също няма да отнема много време. 
За още по-голямо облекчение в КАТ се предвижда да има ПОС терминални устройства за заплащане на услугите на място, а не както досега да се ходи в банкови клонове. 
Всичко това ще отнема на новите собственици два-три часа и няма да се налага вземане на отпуски за прехвърляне на колите на тяхно име, смятат работещи в системата.