Георги ХРИСТОВ
След няколко дни игрички на УЕФА в стил „Иди ми - дойди ми“, европейската централа взе единствено справедливо според собствените й правила решение - след 43 години пауза „Дунав“ отново ще играе в европейските клубни турнири! Предишният тур на Стария континент беше през далечния сезон 1974/1975 година, когато русенският отбор се срещна на два пъти с „Рома“ /0:2, 1:0/.  
Организаторите на тегленете на жребия в Нион вчера извадиха ЦСКА-София от програмата с участващите отбори. В петък пък местата на двата тима бяха разменени. Тогава в сайта на УЕФА като евроучастник първо бе посочен „Дунав“, но малко по-късно без обяснения бе заменен от ЦСКА-София.
Веднага започнаха коментари защо е направено това и доколко отговаря на правилника на футболната централа на континента. Така или иначе надеждата в двата лагера бе жива, а емоцията от неизвестността се засилваше с всеки час.     
Така „Дунав“ аташира за жребия изпълнителния си директор Ивайло Петков, а „червените“ заложиха на кадемлията си Димитър Пенев. Късметът този път не осени треньор №1 на България за 20 век.
Казахстанският „Иртиш“ е отборът, който чака „Дунав“ в първия предварителен кръг на Лига Европа. „Драконите“ ще стартират с гостуване в Казахстан на 29 юни, а ще домакинстват на 6 юли. По принцип домашният двубой трубва да е в Русе, но яснота по тази тема ще има, когато УЕФА изпрати официално писмо, че след инспекцията на шотландския комисар съоръжението отговаря на изискванията за мач от такъв калибър. 
Сблъсъкът с „Иртиш“ ще е интересен и заради факта, че старши треньор на казахстанците е Димитър Димитров-Херо, направил име у нас като наставник на „Нефтохимик“, „Литекс“, „Левски“. В един период бе и селекционер на националния отбор. 
А финансовото измерение от участието на „Дунав“ в първия предварителен кръг изглежда прилично. Дори само за първите два мача - а дай боже да са повече - УЕФА ще преведе в касата на русенския клуб 225 000 евро.
Ако „Дунав“ преодолее „Иртиш“, ще се срещне във втория кръг със сръбския гранд „Цървена звезда“.