Жребият за мачовете от предварителния кръг в евротурнирите ще се тегли днес, а рамо до рамо до Нион ще има представители и на ЦСКА-София, и на „Дунав“. „Червените“ качиха на самолета треньор номер 1 на ХХ век Димитър Пенев, станал легендарен с това, че късметът почти винаги каца на рамото му. За швейцарския град като пратеник на „Дунав“ замина изпълнителният директор на клуба Ивайло Петков.
Какво всъщност се случи в бурния петъчен ден, когато сайтът на УЕФА посочи първо „Дунав“ сред участниците в Лига Европа, а после замени русенския тим с ЦСКА-София.
От краткото съобщение после на Спортния арбитражен съд /КАС/ стана ясно простичкото тълкуване - че съдиите в Лозана няма как да се произнасят по случая, след като ЦСКА е с редовно получен лиценз от БФС за игра в евротурнирите
Да припомним обаче, че според изискванията на УЕФА клубът може да се счита легитимен само когато е с тригодишна история като професионален клуб. А и децата знаят - ЦСКА-София е компилация от „Литекс“ и „Чавдар“ /Етрополе/. Нищо че скоро наследи срещу 8 милиона лева емблемата на фалиралия автентичен ЦСКА.
Какво всъщност май ни каза КАС на първо четене - че БФС стои едва ли не по-високо от УЕФА. Да де, но много по-рано излезе решение на европейската централа, с което реже достъпа на „червените“ до Европа.
Същата вечер на 16 юни в официалния сайт на ЦСКА-София се появи нещо като манифест към феновете, в който ги убеждаваше, че след проучване на всички юридически дадености резултатът ще е един - „армейците“ ще играят в Европа. 
А вчера изтече информация, че ръководството на „Дунав“ предприема необходимите стъпки, за да картотекира футболистите си в посочените от УЕФА срокове.
Ето какво ни очаква днес от новини като Нион. Първо, УЕФА ще свика заключително заседание, на което ще бъдат утвърдени участниците в евротурнирите. Когато списъкът бъде изнесен, ще се премине към теглене на жребия.
ЦСКА-София или „Дунав“ - това е въпросът? 
В този смисъл сайтът fcdunav.eu излезе с много интересно и логически поднесено изложение.
Авторите цитират първо съобщението от КАС и припомнят, че УЕФА е отхвърлила заявката на ЦСКА-София като клуб, който няма как да бъде изключение от наложеното по документи тригодишно правило. А според тези документи - да го кажем за кой ли път - „армията“ трябва да тренира на сухо поне още две години. 
Изводът от написаното, че УЕФА ще препотвърди решението си да не направи компромис за ЦСКА-София, както и че КАС се отказва на практика да въздейства на евроцентралата за ревизия на това решение.
В такъв случай „Дунав“ трябва да научи днес кой ще е съперникът му в първия кръг.
Но да видим накъде ще се обърне палачинката в Нион.