402 комбайна са на разположение на зърнопроизводителите от Русенско дни преди старта на жътвата, научи „Утро“ от директора на ОД „Земеделие“ Борислава Братоева. На практика целият машинен парк е в наличност, тъй като регистрираните в областта комбайни са 406. С модерните машини, с които разполагат арендаторите и кооперациите от региона, реколтата може да се прибере само за 3-4 седмици, макар че от финансови съображения често се оставя да престои по-дълго време на полето.
След проливния дъжд събота и неделя, се очаква кампанията да стартира към края на тази седмица, малко по-късно отколкото през миналата година. По традиция първи излизат на полето стопаните от Беленско, където са и най-южните части на областта.
За тази кампания зърнопроизводителите са засели 554 726 дека пшеница, 55 122 дка ечемик, 94 482 дка маслодайна рапица, така че общите площи с есенници надхвърлят 700 хил. дка. 
През пролетта в областта бяха засети 471 797 дка маслодаен слънчоглед и 258 300 дка царевица. След градушката в Сливо поле от началото на месеца тази конфигурация ще претърпи известни промени, тъй като някои от унищожените площи с есенници са презасети със слънчоглед.
Дни преди началото на кампанията изглежда, че стопаните от Русенско ще могат да разчитат на малко по-добри цени от миналогодишните. В сравнение с юни миналата година изкупните цени на царевица, хлебна и фуражна пшеница са по-високи с между 6,4% и 9,2%, най-чувствително при фуражната пшеница. Единствено изкупната цена на слънчогледа бележи понижение с 6,6% на годишна база.