Изглеждащата като социален експеримент идея за създаване на първата космическа нация - Асгардия, набира скорост, която изненадва дори авторите си. Проектът бе представен през октомври в Париж, а днес основателите на асгардийската нация са залети с толкова много молби за гражданство, че са се принудили да направят по-строга процедура за кандидатстване. 
Като модерен град и Русе е част от новата вълна, като вече може да се похвали с 15 асгардийци. В областта има още един техен съмишленик от Семерджиево. Повече кандидати у нас има само в София, Варна и Стара Загора, но броят им е такъв, че класирането може да се промени за по-малко от една нощ.
Пионерът в Русе e представен в сайта на Асгардия като сър Радо и вече е запазил името Русе за град в бъдещата космическа държава.
Заради силния наплив от целия свят - около 200 000 души от 200 страни, при кандидатстването са поставени бариери, които не допускат записване на деца без разрешение на родителите, на хора, които не предоставят исканата информация и на интернет роботи.
Какво всъщност е Асгардия?
Името идва от Асгард - реещ се в небесата град на боговете от скандинавската митология. Основател е руският специалист по нанотехнологии Игор Ашурбелий, който е основател и на Международния космически изследователски център и председател на Комитета по космически науки към ЮНЕСКО.
Спореда „Бизнес инсайдър“ зад проекта стоят космически специалисти от Канада, САЩ, Русия, Румъния. Желанието им е „да демократизират Космоса“.
Засега желанието на основателите е да бъде създадена мрежа от спътници.
Към момента те вече са готови с първия - наносателит, който ще бъде пуснат в орбитата на 12 септември т.г. и ще съдържа важна за записалите се асгардианци информация. Това може да са лични снимки, например.
„Те ще бъдат съхранени на Асгардия, докогато тя съществува. Т.е. завинаги“, казва уверено Ашурбелий.
Впоследствие всички допуснати асгардианци ще гласуват и за своя конституция - планът е да се случи това лято.
„Ние искаме да изградим една сериозна, легитимна, независима първа космическа нация, която да бъде призната от държавите от Земята и ООН, затова ни е нужна Конституция - иначе сме фалшива нация“, коментира Ашурбелий.
Дали обаче желанието на основателя и на всички записали се не е просто ексцентричност и може ли да се случи наистина някога?
От „Бизнес инсайдър“ коментират, че са се свързали с Бюрото по космически въпроси към ООН, за да коментират проекта и дали космическите закони биха позволили съществуването на космическа нация. Оттам обаче не са отговорили.
Според специалиста по правни въпроси от Небраска Франс фон дер Дунк хората „могат да събират колкото си пожелаят подписи и да правят списъци, но докато не са физически в Космоса, въпросът за нация изобщо не може да бъде поставен на дневен ред“.
А според основателите на Асгардия това е само първата крачка към една нова нация. Един ден те дори искат да имат спътници в Космоса, на които да живеят хора, които да работят там, имат свои закони, правила и разпоредби. „И това съоръжение ще стане независима нация“, убедени са космическите мечтатели.У