След като в събота четвъртият национален фолклорен фестивал „Сцена под липите“ продължи до полунощ, като нестинарите от Странджанско и родопските гайдари обраха овациите, вчера организаторите от кметството в Николово решиха да не рискуват. И поканиха всички участници да се преместят от естрадата в липовата гора на сигурна сушина в салона на читалище „Пробуда“ в селото. Нищо не беше в състояние да помрачи настроението на десетките самодейци и почитатели на народното творчество, които също така вдъхновено продължиха с изпълненията си на закритата сцена. На площадчето пред читалището пък чевръсто бяха подредени търговските маси с алените захарни петлета и локуми, с фъстъци и захарен памук. Вътре пък бе наредена кулинарна изложба с гьозлеми, баници и други изкушения на майсторки от русенските села, като предвидливо бе поставена табелка с молба публиката да не изяжда експонатите. 
36 състава и десетки индивидуални изпълнители взеха участие във фестивала, който се провежда за четвърти път. Освен от Русенска област в него взеха участие самодейци от шуменското село Осмар, поповското Водица, силистренското Айдемир, ловешкото Славяни, свищовското Вардим, от Дряново и другаде. 
С ръкопляскания бе приветстван апелът на певицата от Долно Абланово Божанка Узунова, която призова младите да пеят български песни и да играят български хора, а „не само да въртят кючеци“. Призивът на Божанка бе последван от няколко звучни народни песни, които тя изпълни солово, в дует с Диляна Стефанова и в състава на групата за автентичен фолклор от Долна Студена „Самакитка“.