Земеделска продукция за поне 6 милиона лева е унищожена от градушката, помляла ниви, овощни градини и села в община Сливо поле в нощта срещу 2 юни. Според протоколите от проверките на експертите от Областна дирекция „Земеделие“, напълно загубени са 11 800 декара пшеница, 12 300 дка слънчоглед, 5300 дка царевица, 5000 дка рапица. Пропаднали са 1640 дка нахут, какъвто в областта е засят за пръв път от доста години. 
Ако се направи груба сметка въз основа на средните за областта добиви и текущите цени за тези култури към момента, общата им стойност надхвърля 5,6 млн. лева. Това обаче далеч не е всичко. Унищожени са 17 декара кайсии, 17 дка тютюн, 10 дка дини, 300 дка резене. 310 декара орехова градина е напълно попиляна, като дърветата са останали без нито едно листо. Според овощари, много дървета са толкова увредени, че няма да дадат плод и догодина. Към тях трябва да се добавят пропаднали площи с домати, лимец и др. Така че загубите за земеделските стопани със сигурност надхвърлят 6 млн. лева, а може би ще достигнат и доста над това число. И това са загубите само за селското стопанство, без да се отчитат необходимите средства за възстановяване на пораженията от съборените електрически стълбове, паднали от бурята дървета и т.н.
Разбира се, стопаните ще получат компенсации от държавата за площите, където посевите са унищожени 100%, така че част от тези загуби ще бъдат и за сметка на данъкоплатците. Големите негативи обаче са за фермерите, които в най-добрия случай ще останат на нулата, без нито лев печалба от тези си ниви. Някои от тях вече опитват да компенсират финансовите загуби, като са разорали и наново засели пропадналите площи. На някои места слънчогледът втора реколта вече е поникнал, научи „Утро“ от директора на ОД „Земеделие“ Борислава Братоева.