Възрастовата граница на онкологичните заболявания на уши, нос и гърло пада коварно. Все по-млади хора отиват към случаи, които вече не са лечими. Това коментира в Русе проф. Иван Ценев - консултант по оториноларингология и един от най-добрите специалисти, извършил за първи път в България кохлеарна имплантация.
Той даде пример със скорошен случай с карцином на ларинкса и карциноматоза на белия дроб.
„Може би карциноматозата на белия дроб е първична, но в никакъв случай не е първична на ларинкса“, каза професорът и допълни, че пациентът е пушач и употребява алкохол, които са двата основни фактора.
По думите му българинът страда и от социално значими болести.
„Дълги години не бях виждал туберкулоза на ларинкс и на околоносни кухини“, каза специалистът.
Проф.Ценев, който е и дългогодишен консултант на отделение „Ушно-носно-гърлени болести“ на университетската болница, пристигна за честването на 110-ата годишнина на отделението. С негова помощ в Русе са въведени много технологии за лечение на уши, нос и гърло.
Думите му бяха подкрепени и от началника на отделението д-р Огнян Лечев, който обясни, че в последните години изключително много се е увеличил броят на хората с онкологични заболявания на ларинкса.
Причина за това е чистотата на въздуха и тютюнопушенето.
„Имаме възможност години назад да наблюдаваме заболеваемостта в Русе. Направи ми впечатление, че в последните 10 години има голям скок на онкологичните заболявания на горни дихателни пътища. В началото на 90-те години на месец един-два пъти се откриваха пациенти с онкологични заболявания, а сега два пъти седмично правим биопсии за доказване на онкологичното заболяване“, обясни д-р Лечев.
Седем са специалистите в 110-годишното отделение. Персоналът е крайно недостатъчен, но това е обща болка за болницата, защото младите лекари отиват на работа в други болници или в чужбина заради ниското заплащане на труда им, каза началникът д-р Огнян Лечев. 
Думите му бяха потвърдени от предшественика му д-р Цветан Данев, който посочи, че в годините в отделението са обучени много оторинолози, но те вече не са в Русе.
Историята на отделението започва през 1907 година, когато е обособено в новопостроената сграда на тогавашната болница, която в момента е зад Хирургическия блок. Много малко отделения в страната могат да се похвалят с толкова много години зад гърба си и затова ние трябва да се гордеем с нашето ушно отделение, изтъкна д-р Лечев.
До 2000 година то е разполагало с 40 легла, които в момента са спаднали до 12. Първият началник на отделението е бил д-р Атанас Семерджиев. Впоследствие то е било ръководено от лекарите Георги Мустаков, Цено Георгиев, Петко Христов, Цветан Данев, Радослав Къчев, Тихол Мустаков, отново Цветан Данев и от 1 март на тази длъжност е д-р Огнян Лечев.
Достолепният юбилей на отделението ще бъде отбелязан днес с научна конференция.